Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2020. április 1. Szerda  Ma Hugó napja van.  

Duatlon EB dosszié 2009

  • Állapot: Archív
Duatlon Európa-bajnokság, 2009, Budapest. Különleges és látványos versenyt rendezett a Budapesti és a Magyar Triatlon Szövetség Lágymányoson. Minden induló és néző számos szép élménnyel lett gazdagabb a hétvégén - ez pedig a jövő évi triatlon világbajnokság előfutamaként tekinthető versenyen nagyon fontos kérdés volt.
24 máj. 2009 0 comment
(0 szavazat)
 

Fantasztikus helyszín, lelkes szervezők, óriási magyar versenyzői és szurkoló tábor - még a beígért viharok is elkerülték a versenyt és a versenyzőket.

Hihetetlen erős mezőny érkezett Budapestre a hétvégi eseményre - a profi és az amatőr triatlonisták ellepték a Lágymányosi-híd és az Egyetemek környékét. Sajnos több magyar versenyző is kénytelen volt lemondani az indulást, pedig talán nagyobb sikereket is arathattak volna a hazai sportolók. Panaszra azonban így sincsen ok, hiszen a kontinens legjobbjai között os sok érem került a magyarok bírtokába.

A Magyar Triatlon Szövetség hivatalos közleményei.A svájci Andreas Sutz - a francia Laurent Galinier társaságában - jó időben végrehajtott kerékpáros szökésének, majd azt követő jó futásának köszönhetően hódította el a felnőtt férfiak aranyérmét. A legjobb magyarnak a 14. helyen célba érkező Lipták Tamás bizonyult, de abszolútban közel két perccel ment nála jobbat az U23-as korcsoportban érdekelt és ott negyedikként zárt Kéki Tamás.


A nap hivatalos versenyprogramjának utolsó felvonását a 16 ország színeiben induló felnőtt és a 15 nemzetet képviselő U23-as férfiak csatája jelentette.

Az első futás első körében egy kettes szökés borzolta a többiek idegeit. A belga Jurgen Dereere és az orosz Szergej Jakovlev 10 mp-es előnyre tett szert. 5 kilométernél, amikor is legjobbunk, a debreceni Lipták Tamás a 22. helyen állt, nem változott a helyzet. A harmadik időmérésnél a vezető kettős neve megegyezett az előzővel, viszont a Lipi becenévre hallgató honfitársunk két hellyel előrébb araszolt, közvetlenül megelőzve Szűcs Ákost. Az első depózás előtt a portugál Sergio Silva 15 mp-re követte az élbolyt képező duót. A magyarok közül Szűcs Ákos 18. helyével volt a legjobb ebben a periódusban, megelőzve a 19. Várbíró Attilát és a pozícióját stabilan tartó Liptákot.. A depózásnál a magyar trióból Várbíró Attila volt a legfürgébb, ő a 19. helyen ment ki a kerékpáros pályára.

 

Öt kilométernél a francia Damien Derobert haladt az élen, 9 másodperccel megelőzve egy 12 tagú üldözői csoportot, melytől újabb egy kör elteltével további 5 másodperccel eltávolodott, sőt 15 km-nél még mindig ő vezetett. Ebben a szakaszban villantotta meg először magát a szintén gall földről érkezett Laurent Galinier, aki az ötödik kör után a svájci Andreas Sutz-al gondolt egy merészet, kivált az élcsoportból. A vezető kettős olyan sebességre kapcsolt, hogy egy kör alatt nem kevesebb, mint 1:13 percet „vertek rá” a többiekre. Mivel az üldözők nem tudták lereagálni a szökést, a páros 2:22 perces fórral tehette le kerékpárját a depóban. Ez egyet jelentett azzal, hogy a mezőnynek már csak a bronzérem maradhatott meg. A második, 5 kilométeres futás első kilométerében Sutz állt az élre és dinamikus mozgásán már akkor látszott, hogy nem kívánja átengedni ezt a pozíciót Galinier-nek, vagy bárki másnak. A különbség a célba érkezésig nem csökkent, nem nőtt az első két helyen haladók között. A célkapu alatt a két szökevény összeölelkezett, kifejezve ezzel egymásnak, hogy csak így, együtt érhették el ezt a nagyon szép sikert. A dopping ellenőrzésre várva Sutz és Galinier megegyezett egy válogatott mezcserében is, melyet vasárnap a sportbarátság megerősítése jegyében bonyolítanak le. A bronzérmet az oroszok futó-fenoménja, Szergej Jakovlev gyűjtötte be. A kategória legjobb magyarjának, 14. helyével, a „nagy harcos” Lipták Tamás bizonyult.

 

Eddig közép- és hosszú távon versenyeztem, ez volt az első ilyen erőpróbám – mondta a célban Andreas Sutz. – Nagyon örülök neki, hogy így sikerült a bemutatkozásom. Győzelmem azt bizonyítja, hogy jó volt az az edzésmunka, melyre áttértünk edzőmmel!

 

Számunkra biztató, hogy az U23-as korosztályban érdekelt Kéki Tamás kezdettől fogva abszolútban is a legjobb magyar volt. Ideje végül közel két perccel lett kevesebb, mint Lipták Tamásé. A fiatalabb Tamás nem illetődött meg, hihetetlenül jól kerékpározott , mely kis híján bronzérmet hozott neki . Negyedik helye így is több, mint dicséretes. Ebben a kategóriában az az olasz Alessandro Fabian nyert, aki két éve, Tiszaújvárosban, még juniorként volt Európa-kupa győztes.

 

A profik versengése után a VIP-váltók vették birtokukba a pályákat. A mini-távok végén a Vasas Sífutók örülhettek az első helynek, a második a Magyar Atlétikai Szövetség triója lett, míg harmadiknak a Sárkányhajó együttese végzett.


Eredmények


Felnőtt férfiak: 1. Andreas Sutz (svájci) 1:50:48, 2. Laurent Galinier (francia) 1:50:56, 3. Szergej Jakovlev (orosz) 1:52:03, …14. Lipták Tamás (magyar) 1:55:21, …20. Várbíró Attila (magyar) 1:57:59, …22. Szűcs Ákos (magyar) 2:01:18-


U23-as férfiak: 1. Alessandro Fabian (olasz) 1:52:35, 2. Andrea Secchiero (olasz) 1:52:58, 3. Antoine Duvivier (belga) 1:53:06, 4, Kéki Tamás (magyar) 1:53:34,…12. Tóth Tamás (magyar) 1:58:17, …15. Bogdány Kenéz (magyar) 1:59:21,…19. Ruzsás Dávid (magyar) 2:00:46, 20. Zelei Ádám (magyar) 2:03:27.
A délután folyamán elsőként a 13 nemzetet képviselő felnőtt és öt ország sportolóit felvonultató U23-as kategóriába sorolt hölgyek sorakoztak fel a rajtvonalnál, hogy megkezdjék a 10 km futásból, 40 km kerékpározásból és 5 km futásból álló erőpróbát.

 

Az első futás felénél az addig sokat vezető brit Katrina Grimmett 7 mp-es előnyét jegyezhették fel a krónikások, egy körrel később azonban honfitársa, Catriona Morrison zárkóztatta össze a bolyt. A befejező negyedik futókör végén a francia Sandra Levenez vezetésével nyolcan válthattak kerékpárra, mintegy 40 másodperccel megelőzve az őket követő csoportot.

 

10 kilométer teljesítése után a finn Kaisa Lehtonen már csak öt társát láthatta maga mögött. A hátralevő körökben ez a hat versenyző, szinte elosztotta egymás között a „részhajrákat”, így ők indulhattak ki a második futó-etapra. A brit Grimmett alaposan „belerántott”, 10 mp-el meglógott a többiektől, melyet a harmadik kör elejéig tartani tudott. A mindent eldöntő utolsó kilométereken a szintén brit Morrison taktikázott a legjobban és kirobbanó formájának köszönhetően magabiztosan szerezte meg az felnőtt nők Európa-bajnoki címét. A lengyel Agnieszka Jerzyk némi meglepésre felfutott a dobogó második fokára, míg a bronz a finn Lehtonen-nek jutott.

 

Az U23-as kategória versengése orosz sikerrel zárult, Evgenia Sukhoruchenkova lett a korosztály legjobbja, aki az ezüstérmes belga Alexandra Tondeur–ral és bronzérmes honfitársával, Anna Burová-val egyetemben a felnőttekkel együtt, őket olykor bizony segítve abszolválta a középső versenyszámot. A magyar színeket képviselő Laluska Zsuzsa a hatodik helyen fejezte be a versenyt.


Eredmények


Felnőtt nők: 1. Catriona Morrison (brit) 2:04:44, 2, Agnieszka Jerzyk (lengyel) 2:05:2, 3. Kaisa Lehtonen (finn)2:05:15.

U23-as nők: 1. Evgenia Sukhoruchenkova (orosz) 2:06:27, 2. Alexandra Tondeur (belga) 2:09:04, 3. Anna Burova (orosz) 2:12:14, …6. Laluska Zsuzsanna (magyar) 2:17:54.A brit Vicky Graves gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a junior lányoknál, ahol Pap Eszter révén ezüstöt, míg Dudás Eszternek köszönhetően bronzérmet ünnepelhettünk. A fiúknál óriási csatában a spanyol Jorge Naranjo Vichot győzedelmeskedett, a portugál Pedro Palma és a szintén hispán Oscar Vicente előtt, míg Király Kristóf fantasztikus teljesítménnyel a negyedik pozíciót érdemelte ki.

Elkezdődött hát minden idők legnagyobb mezőnyét felvonultató Duatlon Európa-bajnoksága Budapesten, a Kopaszi-gáton. Felvezetésként, a délelőtti órákban gyermek és serdülő korcsoportos futamokat rendeztek, majd a junior korcsoport képviselői már a kontinens-bajnoki érmekért küzdöttek.

 

A junior leányokat 9 országból szólították oda a rajthoz. Az 5 km futás megkezdése után a britek tavalyi Eb-ezüstérmese, Vicky Graves nem akarta a véletlenre bízni dolgot, ott haladt a csoport élén. A kerékpározás megkezdése előtt Pap Eszterrel robbantottak, így ketten ülhettek elsőként a bringára. Szökésük a harmadik kör elejéig élt, ekkor ugyanis Graves továbbment, míg Papot befogták az üldözők. A befejező 2,5 km-es futáson nem történt csoda, Graves-t nem lehetett utolérni. A dobogó másik két fokára, a közönség nagy örömére két magyar lány, Pap Eszter és Dudás Eszter állhatott fel.

 

A junior fiúk mezőnye 19 országból verbuválódott. Az első futó körben még szinte együtt haladt az első húsz versenyző, Király Kristóf az előkelő ötödik helyen haladt ekkor egy tízes bolyban, mely egyre jobban elhúzott az üldözőktől. A kemény ellenszeles szakaszokkal nehezített kerékpáros pályán egy tíz tagú csoport igyekezett tartani előnyét, mely a második váltásig mintegy 30 mp volt. Pedig az orosz „sorozatlövő”, Ivan Kalasnyikov többször is kiváló kerékpáros körrel próbálta feljebb húzni társait.


A mindent eldöntő befejező futáson a spanyolok, Naranjo és Vicente diktálták a tempót, ám finisben a portugál Pedro Palma „beékelődött” közéjük. Király Kristóf nagyon bátor versenyzéssel a szoros befutóban a negyedik helyet meg.


Eredmények:


Junior nő: 1. Vicky Graves (brit) 1:04:38, 2. Pap Eszter (magyar) 1:05:26, 3. Dudás Eszter (magyar) 1:05:35, …5. Balogh Barbara (magyar) 1:05:55, 6. Varga Réka (magyar) 1:05:55, 7. Takács Anna (magyar) 1:05:56, …12. Szakály Zsófia (magyar) 1:06:12.


Junior férfiak: 1. Jorge Naranjo Vichot (spanyol) 56:33, 2. Pedro Palma (portugál) 56:35, 3, Oscar Vicente (spanyol) 56:36, 4. Király Kristóf (magyar) 56:40, …22. Búza Bence (magyar)1:00:43 óra, …24. Borsányi Dániel (magyar) 1:00:58,…26. Csere Gáspár (magyar) 1:01:39, …30. Balogh Bence (magyar) 1:02:19, …Hankó Dávid (magyar) 1:05:13.

 

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)