Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Doppingvizsgálat, a szükséges rossz

  • Állapot: Archív
ImageAz elmúlt években – különösen Magyarországon – nagy figyelmet kapott a doppingellenőrzés. Gondoljatok csak Fazekas Róbert athéni ügyére, vagy azt követően Annus Adrián vesszőfutására. Fél deciliter vizeleten úszott el két magyar olimpiai aranyérem… Legutóbb Kovács Ágnes keveredett kínos szituációba. Peking előtt, amikor az egyébként is szigorú, és egyre szigorodó doppingellenőrzés még szigorúbb lesz, nem árt tisztában lenni azzal, mit lehet, és mit kell tennie egy sportolónak ebben a témakörben. A legilletékesebbet kérdeztük: Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője készséggel állt a rendelkezésünkre.
22 jan. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

- A triatlon szövetség honlapján megtalálható a doppingszabályzat, ám nem árt, ha a szakember rávilágít a részletekre. Először is ebben az iratban az szerepel, hogy minden sportolónak kötelessége megadni előre a tartózkodási helyét. Mit takar ez pontosan, és miért van rá szükség?
- Ha egy kicsit a doppingellenes csoport fejével próbál gondolkodni a sportoló, rájön, hogy nekünk meg kell találnunk őt. Mert sokszor az állandó lakcím alapján a szüleinél keressük. Ahol persze már régen nem lakik. Mi nem a bejelentett címekre vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy hol találjuk meg az illetőt. Ez lehet akár egy kollégiumi szoba is. Csak ott legyen, ha erre szükség van. Természetesen megpróbáljuk a személyiségi jogokat maximálisan tiszteletben tartani, és nem a magánszférában zaklatni az embereket. De ha több, egymást követő alkalommal sem találjuk a „munkahelyén”, vagyis az edzésen, akkor bizony kénytelenek vagyunk a lakáshoz menni. Ezért van szükség a címekre.
- Mennyi idővel korábban, és milyen módon kell bejelenteni a tartózkodási helyet?
- Lehetőleg egy hónapra előre. Mivel a WADA (World Antidopping Agency – Doppingellenes Világügynökség) kódexét elfogadta a magyar törvényhozás, az ebben foglaltak mindenkire vonatkoznak. Ezek szerint a sportoló felelőssége, hogy adatokat szolgáltasson magáról. A sportági szövetségek átvállalhatják – át is szokták – ennek technikai lebonyolítását. Mi több, az olimpia évében a Magyar Olimpiai Bizottság is kéri, és kapja ezeket. Ám az adatokat minden esetben a sportolónak kell megadnia. Ha ez nem történik meg, ő a felelős a történtekért.
- Találtam az idézett szövegben egy érdekes szót. Gyógyszernapló. Ez mit takar?
- Ez vélhetően a szövetség rendelkezése, mert a WADA kódexében ilyenről nincs szó. És, mivel a WADA kódexét az 55/2004-es, majd a 88/2007-es kormányrendelet átemelte a magyar jogrendbe, a magyar jognak is rendelkeznie kellene erről.
- Mi a különbség a WADA kódexe, és a magyar jog között?
- Előbbi egy magánjogi szervezet, egy ügynökség. Amely szervezet szabályainak be nem tartása semmiféle jogi következményekkel nem járhat Magyarországon, ha ez nem emelkedik nálunk törvényerőre. Mivel sok más országgal együtt Magyarország is szándéknyilatkozatot írt alá ennek teljesítésére, ezt a kódexet beemelték a magyar jogrendbe. Így ami ott le van írva, minden magyar sportolóra vonatkozik, az összes jogi következménnyel együtt. Visszatérve a gyógyszerkönyvre: ezzel vélhetően a szövetség szeretne biztosítékot arra nézve, hogy ellenőrizni lehessen, ki mikor milyen készítményeket szedett.
...

Teljes cikk: Magyar Triatlon Szövetség

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk