Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Mel McQuaid XTERRA világbajnok első Hawaii Ironman versenye előtt Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Sok kiemelkedő tulajdonsága van a kanadai Melanie McQuaidnak, aki veterán multisport versenyző és edző, de a hétvégén ő lesz a valaha volt legidősebb profi triatlonista, aki rajthoz áll a Hawaii Ironman világbajnokságon. Ezt a "rekordot" eddig Natascha Badmann tartotta, aki 49 éves volt, amikor 2016-ban utoljára szerepelt.

09 okt. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Mel McQuaid XTERRA világbajnok első Hawaii Ironman versenye előtt Foto: Ironman / XTERRA / X2S

Egy olyan sportoló számára, akinek állóképességi sportolói pályafutásának kezdete a múlt évezredbe nyúlik vissza, talán az egyik legmeglepőbb extrája, hogy ez lesz az első szereplése az Ironman világbajnokságon! 

Melanie McQuaid a terepsport.hu egyik leggyakoribb vendége, több interjút is készítettünk vele. A teljes archívumban olvasható minden korábbi cikkünk.

„Őrültség, egyszerűen őrület!” – teszi hozzá. „Eddig  azért voltam az Ironman versenyeken, hogy megnézzem az általam edzett sportolókat. A profi kvalifikáció sokkal tovább tartott, mint gondoltam!”

McQuaid már 2010-ben részt vett az Ironman 70.3-as világbajnokságon, de idén csak júniusban kvalifikálta magát a teljes Ironman távra az Ironman Coeur d'Alene versenyen, ahol a harmadik helyen végzett, és így megszerezte az utolsó profi helyet a mezőnyben.

„Jogosan kvalifikáltam magam, nem volt benne semmi kedvezmény.” – mutat rá McQuaid, aki májusban töltötte be az 50. életévét.

Miután országúti és MTB versenyzőként nem sikerült bekerülni a kanadai olimpiai csapatba (2000 Sydney), McQuaid áttért a triatlonra, és három Xterra világbajnoki címet szerzett 2003-ban, 2005-ben és 2006-ban, valamint 2011-ben és 2017-ben az ITU Cross Triatlon világbajnoka is volt.

xterra canada 2012 10

2006-ban és 2008-ban elnyerte az Év Offroad Triatlonosa díjat a Competitor Magazine Endurance Sport Awards díjátadón.

„Az Xterra nagyon klassz sport, és rengeteg médiafigyelmet kaptam, de ez meg sem közelítette azt, mint amit most tapasztalok. Most már értem, miért szervezik az emberek a szezonjukat a verseny köré azon a szigeten, és miért jelent olyan nagy változást az emberek karrierje szempontjából, ha ott indulhatnak.”

Ami a saját elvárásait illeti, ezek nem az időhöz vagy a helyezéshez igazodnak. McQuaid hangsúlyozta, hogy egy ilyen nehéz versenyen, 50 évesen, négy héttel az előző IM versenye után, ez nagy lépés az ismeretlenbe. 

„Ahelyett, hogy azzal foglalkoznék, hogyan fogok szerepelni más profikkal szemben, mindössze annyit szeretnék tenni, hogy végrehajtom a tervemet, és meglátom, mi történik. Ha lesz olyan eredmény, amire büszke lehetek, az nagyszerű. Büszke vagyok hogy eljutottam idáig, de csak egyszer lehetsz újonc, és nem akarom tönkretenni az élményt azzal, hogy a verseny felénél ideges, dühös leszek, mert nem vagyok egy előre eltervezett ponton."

Mivel sportolói élete mellett biokémikusként és vegyészként is dolgozott, egészen másként tudja szemlélni a versenyzői életet 50 felett. Tisztában van azzal, hogy a kémiai (is) másként működik ebben a korban, de azt is tudja, hogy az eredményeknek és a teljesítménynek ez csak egy kicsiny szelete. 

„Versenyzek azért is, hogy több tapasztalatra és tudásra tegyek szert. A professzionális versenyzésem nagy része a tapasztalati tanulásra irányult edzői szemmel nézve, és ahogy edzőként egyre jobb lettem, sportolóként is fejlődtem. A sportolók korrozív gondolkodásmódba kerülhetnek, különösen idősebb korukban, ahol a versenyzés az eredményközpontúság miatt egyre stresszesebb. Versenyezhetsz azért, hogy bajnokságokat nyerj, szponzorokat szerezzél, szuper bicajokat, mindenféle holmikat – és én is ilyen voltam, amikor az Xterra bajnokságban versenyeztem. Vagy nyertem, vagy kudarcot vallottam.”

„Az a probléma ezzel, hogy végtelenül fenntarthatatlan. Egy ponton valaki meg fog verni. Vagy megsérülsz. És ez történt velem.”

melanie mcquaid xterra finish

2016-ban súlyos lábsérülést szenvedett (fáradásos törés, csontelmozdulás), amelyet műteni kellett.

„Ez hozott egy hatalmas változást a gondolkodásmódomban: Mit tanulhatok a sporttól? Kevesebb elvárásom van, hogy valamit „megszerezzek”, sokkal inkább valamit „tapasztaljak”. Fő értékeim a növekedés és az egészség. Egészséges akarok lenni, és elég lelkes tanuló vagyok. Amikor sérülten lábadoztam, mindvégig az erősítő edzésekről tanultam. Minél többet tanulsz, annál többet és aprólékosabban kell tanulnod és megértened a tanultakat, ami segít abban, hogy inspiráljon új dolgok megértésére és megtanulására. Az orvosok azt mondták nekem, hogy soha többé nem fogok gyorsan futni, de nagyon szerettem volna a barátnőimmel futni, így ez nem volt lehetőség. Meg kellett tudnom, hogyan lehetek mégis gyors."

„A sport olyan baráti közösséget hoz számomra, akik fittek és egészségesek, és én ennek a része akartam lenni. Amikor a dolgok kezdtek javulni megtartottam ezt a gondolkodásmódot és azóta is tartom."

Edzőként (Instagram) sokat kamatoztatja a versenyzői tapasztalatait, figyeli azt - saját magán is -, hogy mikor milyen területeken lehet változásokat előidézni, amelyek előzőleg háttérbe szorultak. Hiszen a sport az emberi szervezettel dinamikus kapcsolatban van, mindig vannak olyan részek, amelyek lassabban vagy gyorsabban fejlődnek. 

„Az Ironman bonyolult, és sok részén lehet hibázni, de egy több, mint 9 órás versenyen vannak olyan területek, ahol az idősebb sportolók jobbak lehetnek. Akár sokkal jobbak. Legyél nyitott a változásokkal, az újdonságokkal kapcsolatban, és ne tűzz ki túl szoros menetrendet, maradj rugalmas. Ez így végtelenül fenntartható.”

Ajánló

 Tippek Melanie McQuaidtól a felkészüléshez I.

Tippek Melanie McQuaidtól a felkészüléshez II.

Melanie McQuaid weboldal

melanie mcquaid ironman bike

IRONMAN információ

Forrás: 220triathlon.com | terepsport.hu archívum | wikipedia.org 

Utoljára frissítve: szerda, 11 október 2023 10:59

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk