Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Egy igazi igásló a hátizsákok között - 987 MON lengyel hegyivadász katonai zsák

Nemcsak friss fejlesztésekkel foglalkozunk, hiszen gyakran merül fel igény arra, hogy jó minőségű, használt, de ezért olcsóbban - vagy egyáltalán - beszerezhető felszereléssel induljunk neki a kalandnak. Ennek az igénynek a jegyében sikerült beszereznünk a "987 MON" lengyel katonai zsákot, amelyet a hegyivadászok, az expedíciós kontingensek használnak. Pontosabban használtak, hiszen a lengyel tervezésű és gyártású zsák lassan 20 éves, lassan egyre több helyen cserélik modernebb felszerelésre. Mintája is egy régebbi lengyel terepminta, a "W93 Panther".

10 ápr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  

Első benyomások

Az előzetes információk alapján egyértelmű volt, hogy a zsák nagy, hiszen 90-10 liter űrtartalmú. Ugyanakkor a tervezési koncepció szerint viszonylag "normál" átmérőjével nem lóg ki oldalra és hátra - cserébe viszont nagyon magasra lehet emelni. Telepakolva olyan, mint egy hatalmas cső. De erre még visszatérek.

Anyaga erős, hajlékony, jól kezelhető 500D poliészter, vízálló bevonattal. Nem Cordura, ez a tapintásán azonnal érezhető. Súlypontja, elosztása üresen kiváló, hordhevederei, csatjai erősek és stabilak. A hátrész, a felfüggesztés különösen jó, egy-két érdekes tervezési ötlettel még használhatóbbá tették, mint egy átlagos hátizsák.

A cipzárak... sajnos az elsőre látszik, hogy erősen alulméretezettek! Ez lehet, hogy csak szubjektív érzés, hiszen a használt zsák esetében is tökéletesen működnek, de a nagysága és a terhelhetősége ismeretében a cipzárak bizony vékonyak és könnyítettek - még civil környezetben is. Nemhogy szélsőséges körülmények között. A közel 300 km alatt, amit a tesztelés során beletettünk a zsákba egyáltalán nem volt probléma, de gyakorlott emberek kezében ez nem annyira meglepő. Mindenesetre és sokkal nagyobb bizalommal lennék az eggyel vagy kettővel erősebb cipzárak esetén. 

military backpack katonai bushcraft hatizsak 987 MON terepsport front

Szokás szerint telepakoltam a zsákot, most 32 kg került bele - és meg így sem sikerült csurig kitömni! A háttámasz, a deréktámasz, a vállpántok fantasztikusan kényelmesek, nem volt probléma volt elindulni egy rövid menetre ezzel a terheléssel sem. Ekkor jött elő a másik - szerintem teljesen érthetetlen - probléma: a zsák hordhevedere valamilyen számomra felfoghatatlan ötlettől vezérelve úgy van visszavarrva a zsákra, hogy az lényegében dupla erővel hat a felfüggesztési pontokon. Ezzel biztosítva azt, hogy nem bírja sokáig!

A használt zsák eleve úgy érkezett, hogy az egyik varrás már szétszakadt. Miután a másik varrás is megadta magát, a hordheveder következő rögzítése hordozza a súlyt - erősen és biztosan! Ahogyan azt eleve kellett volna. Nem értem! Ez a második rögzítés tökéletes helyen van, elegendően erős. Miért kellett a másik...?

Lengyel Hadsereg Hegyivadász hátizsák 987/MON

Adatok

Méret: kb. 87cm x 36cm x 29,5 cm

Űrtartalom: kb. 100 liter (hivatalosan 90+10, de szerintem a "cső" teljesen kihúzva ennél nagyobb)

Súly: 3,2 kg (a rendszeresített 15-30 literes kis hátizsákkal 3,8 kg)

Anyag: 500D poliészter

Tervezés, anyagok

  • méret állítható S-től XXL-ig
  • belső váz
  • tágas, cipzáras zseb a felső szárnyon
  • pántok a hálózsák és alvó betét rögzítéséhez
  • állítható csípőöv
  • mellkasi heveder
  • hátoldalán profilozott szivacs megerősítés
  • állítható mellkaspánt
Alap hátizsák 3 vízszintes rekeszre osztva:
  •  alsó rekesz: kétirányú cipzárral nyitható
  •  középső rekesz: keresztirányú, kétirányú cipzárral nyitható, további cipzárral záródó zsebbel
  •  felső rekesz: húzózsinór

Hátizsák fedél:

  • levehető
  • egy nagy belső zseb
  • két külső cipzáras zseb
  • 2 csattal ellátott pánt pl. hálózsák vagy hálóbetét rögzítéséhez
A hegyi gyalogsági hátizsák tökéletes nehéz és megerőltető körülményekhez. Könnyű, kényelmes, vízálló, minőségi anyagokból, praktikus és egyszerű megoldásokkal. Nemcsak hegyi vagy erdei túrákhoz megfelelő, hanem praktikus akár utazó hátizsáknak is.
 
military backpack katonai bushcraft hatizsak 987 MON terepsport back full

Részletek

A lengyel Callida cég által gyártott hegyi gyalogsági hátizsák 90 + 10 literes W93 Panther mintával (93-as modell), a lengyel hadsereg felszerelésének része.

Poliészter szövetből készült, eredetileg három részből áll: egy nagy (alap) hátizsákból, egy kis hátizsákból és egy övtáskából, amely egyben a zsák fedelét alkotja.

Maga a hátizsák nagyon jó aktív hordrendszerrel rendelkezik, S-től XXL-ig állítható méretben. Széles és kellően kemény vállpántok, megerősített profilozott hátpárna, csípőöv és mellkasi rögzítés biztosítja a nagy terhek kényelmes cipelését. A hátrész belső merevítése kifejezetten erős, de rugalmas. Kivehető, de még a régi alapelvek szerint készült nem használható fel többcélúan.

A hátizsákban lévő tárgyak könnyebb elérését teszi lehetővé, hogy a hátizsák 3 rekeszre osztott. Az legalsó rész egy klasszikus félkör cipzáron keresztül kívülről, a középső szintén kívülről egy keresztirányú cipzárral, a harmadik rész pedig felülről érhető el. A fedőrekesz teljesen levehető és öv- vagy válltáskaként használható. A zsák felső része több zsinórral állítható, zárható. A hátizsák oldalán három összehúzó heveder található, amelyek elegendően erősek ahhoz, hogy  külső felszerelést is lehessen rögzíteni.

military backpack katonai bushcraft hatizsak 987 MON terepsport shoulder strap

 

Az eredeti készlet egy kisebb hátizsákot is tartalmaz, amely a hátizsák elejére csatolható. Ezzel nem találkoztam, de nem is hiányzott! A fedőrekesz sem kis darab, egy nagy belső és két külső zsebbel rendelkezik, melyek cipzárral záródnak. Ezek a cipzárak elegendően erősek, de a hátizsák alsó nagy részének a zárásához (ahova jellemzően a hálózsák és más tábori felszerelés kerül) sajnos gyengének tűnnek. Igaz, használtan sem akadtak, nem volt problémám velük, de nehezen tudom elképzelni, hogy extrém körülmények között is jól bírnák a terhelést. De ez csak feltevés...

Extrák

A deréktámasz elegendően nagy, erős és kényelmes a nehéz terhek hordozásához. Ugyanakkor egy tépőzárral lehajtható, hogy rá lehessen ülni. Ez nagyon meglepő extra, ilyennel ég nem találkoztam. Nem igazán tartom hasznos és jó megoldásnak, hiszen ha ráülök, azaz leteszem a földre, a koszba, akkor utána a koszos része támasztja a hátamat, amikor visszaveszem a zsákot... Szerintem nem gondolták jól át. Ugyanakkor a derékpánt nem lecsatolható, amit az utóbbi időben megszoktam más zsákoknál és az viszont egy valóban hasznos tulajdonság.

A zsák tele van hevederekkel, csatokkal és hurkokkal, hogy különböző felszerelést lehessen rögzíteni kívülre. Sajnos ezek közül egyik sem MOLLE/PALS rendszerű, bár kis ügyeskedéssel hozzá lehet illeszteni a modern eszközöket. 

A vállpántok gyorszárasak, egy mozdulattal lecsatolható a zsák. 

Ajánlás, összegzés

  +   ami tetszett 

  • kényelmes és erős felfüggesztés

  • középső rekesz (ez egy kicsit szokatlan elrendezésű, csak akkor praktikus, ha pakolásnál odafigyelünk)

  • jól pakolható és kezelhető beosztás

  • levehető fedőrekesz, amely váll- vagy deréktáskaként használható

  • jó anyag

  • első hordfogantyú

  • gyorsleoldó

  -   ami nem tetszett 

  • gyengének tűnő cipzár az alsó rekeszen

  • nincsen MOLLE/PALS rögzítés

  • a felső hordheveder rögzítése érthetetlen

  • nincsen mentő / hordfogantyú oldalt

  • nincsen esővédő

 

Technikai mátrix

Súly

4          

 A zsák méretéhez képest teljesen megfelelő.

Anyag

3          

 A 500D anyag, az YKK cipzárak, a csatok, a hevederek rendben vannak. Az alsó cipzár sajnos sokat ront az értékelésen.

Kezelhetőség

5            Tökéletes igásló, erős, jól kezelhető, strapabíró. Az egyetlen első átlós cipzár ronthat egy kicsit a helyzeten, mert annak a kezelése több odafigyelést igényel.

Tartósság, strapabírás

4            Jó anyagok, erős varrások. A felső hordfogantyú rögzítése az egyetlen, ami érthetetlen.

Felfüggesztés

5          

 Minden részében kiváló. A vállpánt, a derékpánt, a derék- és háttámasz kitűnő. 

Felső zseb

4          

 Mérete, kialakítása jó, a cipzár egy kicsit nehezen működik.

Belső rendező zsebek

2            Csak egy belső kis zseb van (és MOLLE/PALS rögzítés sincsen).

Oldalzsebek

1          

 

MOLLE

1          

 MOLLE/PALS rögzítés nincsen.

Külső eszközök, pántok

5          

 Jók és elegendőek a rögzítési lehetőségek.

Esővédő huzat

1          

 Nincsen és helye sincsen (bár az egyik felső zsebbe lehet tenni).

 Extrák

5            Belső merevítés, derékpánton a zsebek, fedőlapon a kis rendezők.
Összesített pontszám 3,33            

VIDEÓ

 

Lelőhelyek (általában megbízhatóak, korrektek, de mivel ez a zsák már csak használtan elérhető, így jobban körül kell nézni)

OLX lengyel adok-veszek oldal

milteam.pl

e-mortimer.pl 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:05

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk