Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 1. Szerda  Ma Fülöp és Jakab napja van. MUNKA ÜNNEPE

Hoka Ewo Jawz - terepfutás a sebesség bűvöletében Kiemelt

A HOKA cég meglepő cipővel jelentkezett - ez pedig a HOKA Ewo Jawz (igen, így írva!) Meglepő, mert a a cégtől szokatlanul minimalista cipő, mind csillapításban, mind megjelenésben. Bár ez utóbbit többen vitatják, de egy visszafogottabb színvilágú cipőről beszélünk. Lássuk csak, mit is tud ez a "harapós bestia"?

12 márc. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  

(ha valakinek nem lenne ismerős, a híres Speilberg film, a "Cápa" eredeti címe volt a "Jaws" (Állkapcsok), a Hoka ezt kicsit módosította, hiszen mégiscsak szárazföldre készült)

Több kiváló versenyző tesztelte, használja az Ewo Jawz cipőt. Amiben mindenki egyetért az, hogy 1. nagyon könnyű, nagyon gyors, 2. kiválóan tapad és kapaszkodik, 3. talpa kimagaslóan kopásálló.

Ez utóbbi véleményt azonban finomítanunk kell, hiszen futóknál már kezd ismert tény lenni (de nem árt újból elővenni), hogy egy cipő kopása (akár talp, akár felsőrész) nagymértékben függ a felhasználó futóstílusától. Ugyanaz a cipő egészen másként kopik két ugyanolyan súlyú embernél, akik ugyanolyan terepen futnak - amennyiben más a talajfogásuk, a lépés dinamikájuk. Sajnos sokan gondolják még mindig azt, hogy egy gyors versenycipőben is jól lehet kocogni, lassan futni. Nem így van.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Erra az Ewo Jawz is jó példa, ahogyan Varga József megfogalmazta:

Ez egy versenycipő. Csak 3 mm a dropja, szokni kell, különben a vádli és az Achilles-ín bánja.

A cipő külső talpa kemény és kopásálló (ez nem véletlen, hiszen VIBRAM), a kövek, terepakadályok nem igazán "szúrnak" át rajta. Mintája és kialakítása kifejezetten kedveli a puha, süppedős talajt, ilyen körülmények között maximális a teljesítménye. 4 percen belüli tempóban akár még betonon is simán futhatunk benne - bár a magas minták miatt kicsit imbolygós az érzés -, sem a talp, sem a láb nem sínyli meg ezt a "nem rendeltetésszerű használatot". Mert akárhogyan is nézzük, az Ewo Jawz terepcipő puha talajra, sárra, homokra - felesleges betonra vagy sziklás talajra hordani.

Magasabb sebességen azonban a vegyes talajon is kiválóan teljesít, így teljesítményedzésre, versenyzésre kiváló. Túlzott kényelmet ne várjunk tőle, de aki ebben a tartományban fut, annak nem is a kényelem az elsődleges.

Hoka One One Evo Jawz Above

A tesztelők egyöntetű benyomása szerint a cipő felsőrésze is egészen jól bírja a strapát, 300 km-ig nyoma sincsen kopásnak. De itt is igaz, amit a talpnál mondtunk a felhasználási körülményekről - rossz stílus, méretválasztás erősen befolyásolja a felsőrész kopását is!

Varga József így mesélt a 400. km környékén:

Ma 39 km-en bizonyított a sáros Téli Margitán. 6 perces pályacsúcs!

Kinek ajánlom?

Sebességmániásoknak, akik még a zokni súlyát is nézik, és stabil, jól tapadó cipőt keresnek. Maratonig biztosan jó, fölötte majd megmondom, ha futottam ilyen távot.

Egyértelműen teljesítményorientált cipő, gyors és dinamikus futáshoz. Akár hosszabb távra is, hiszen a csillapítása több, mint a minimális, de már közepes sebességnél is romolhat a becsapódás és elrugaszkodás karakterisztikája.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szűk felsőrészű cipő, a szélesebb lábfejjel rendelkezőknek valószínűleg nem jó választás. Vagy legalábbis nem hosszútávra. Kényelmes és rugalmas, de több órás viselés esetén elszoríthatja a lábat.

Többen panaszkodtak a cipő színeresztésére, ugyanis vizesen megfesti a fehér zoknit, hosszú és latyakos futás közben még a lábat is. Ez a legtöbb tesztelőbél első pár "nedves" futás után megszűnt.

A cipőt megvásárolható a Watchman-Shoesman oldalán.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:19

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk