Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Polar RCX5 pulzusmérő sportóra teszt

Az idén tavasszal hozzájutottam egy Polar RCX5-ös multisport órához a ZERGE jóvoltából, melyet az idei év alkalmával teszteltem is, mindamellett használtam és használom is mind a mai napig.

Elöljáróban az óráról. Mint már az elején írtam ez egy multisport óra, amit szó szerint kell érteni, hiszen több mint 10 féle sportoz használhatjuk, persze mindezeket csak megfelelő kiegészítőkkel. Én az órát triatlon edzéseken és versenyeken használtam és gyűjtöttem az információkat mind a felszerelésről mind pedig a magam állapotáról. Több féle színben létezik ez a típus, mint például Black, Red és Yellow. Az utolsó inkább a limitált szériás a Tour de France-ra lett kidobva. Én a Black színt választottam és a GPS-es csomaggal.

polar rcx5-1

Maga a szett ezekből az egységekből áll. Egyszer az óra az RCX5, egy G5-ös GPS jeladó, egy H2-es pulzus jeladó és hozzá a textil mellkas pánt és egy Datalink, mellyel a számítógépre küldhetjük az adatokat elemzés céljából (nincs a képen). Az adatokat a Websync segítségével feltöltjük és a polarpersonaltrener.com oldalon pedig meg is tudjuk jeleníteni, nézni és elemezni.

23 aug. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  
Polar RCX5 szett Polar RCX5 szett Polar

 

Akkor térjünk a lényegre. A fő egység melyhez az összes többi csatlakozik az maga az RCX5 óra. Ő kap minden információt és juttatja el a használóhoz.

polar rcx5-2

Mint amint látható a képen is hatalmas kijelzővel rendelkezik, (ami sportolás közben nem egy hátrány) melyen nagyon sok adatot megjelenít egyszerre. Mindezt négy sorban tudja természetesen nem ekkora számokkal, mint ami a képen látszik, de edzés közben kiemelhető a sorból bármelyik, amely számunkra éppen a legfontosabb. Maga az óra kerete (lünettája) az fém, ami nem volt hátrány, ugyanis szegény kapott itt-ott és nem sérült egyáltalán. A többi része műanyag, ezáltal az előlapja sérülékeny, de maga az óra nagyon kényelmes és könnyű, olyannyira, hogy néha olyan érzésem volt, hogy elveszett a kezemről és mikor lenéztem rá akkor megnyugodtam. Az előző órámhoz képest sokkal könnyebb, mondjuk az nem egy világmárka volt. A szíj, mint látszik a képen is sűrűn állítható, könnyű és dupla bújtatóval van ellátva, melyek belső oldalán pici bütykök találhatóak az elcsúszás ellen.

Használat közben az óra aljának közepénél találhatunk egy piros gombot, az ún. „OK” gombot, melynek megnyomásával belelépünk egy úgynevezett edzés könyvtárba és itt kiválaszthatjuk, hogy melyik sportág edzése fog következni. Az edzéseket az óra jobb oldalán található navigáló gombok segítségével tudjuk kiválasztani. Ha mindez megvan, akkor a piros „OK” gombbal tudjuk elindítani a folyamatot. Az edzések testre szabása a Websync-en keresztül történik. Itt tudjuk beállítani a sportágankénti 6 képernyő sorainak adatait. De nem muszáj kihasználni mind a 6-ot, természetesen lehet kevesebb is. De szerintem a 6 az elég sok, nekem 4 képernyő bőven elég volt. A menet közbeni sportágváltást, mert ugyebár ilyen is van a multisportban, azt úgy tudjuk kivitelezni, hogy a bal alsó gombbal megállítjuk az adott sportág adatszolgáltatását ekkor az óra beáll a kezdő pozícióba, de csak pillanatmegállással, és a jobb oldali navigáló gombokkal kiválasztjuk a következő sportágat, melyeket a Websyncen keresztül testreszabtunk és az „OK” gomb megnyomásával indítjuk a folyamatot. Na, nekem itt van egy kis bibi. Ez mind ok amit itt leírtam de én azt tapasztaltam – de lehet én vagyok a tudatlan – hogy az úgynevezett pause funkcióban semmilyen adatot nem tudok kicsikarni az órából. Pedig ilyenkor néha nem lenne hátrány mondjuk a pulzus számmal tisztában lenni.

Az óra memóriája véges, mely úgy küszöbölhető ki, hogy mikor az adatainkat átvittük a számítógépre akkor utána az óráról a fájlokat kitöröljük. Ezt meg tudjuk oldani egyesével (aki ráér) és egyben az egészet. De a memória állapotát jelzi százalékban, de már csak az utolsó 15 %-tól. Alapjában véve az óra használata és kezelhetősége nagyon egyszerű, ésszerű és kényelmes. Energiaellátása egy gombelemről történik, melynek élettartama a használattól függ. Esetenként a sok szinkronizáció hamar felemészti az energiát. (6 hónap)

Következő egységem a H2-es pulzus jeladó a mellkas pánttal.

polar rcx5-3

Ez egy úgynevezett hybrid egység mely két frekvencián működik. Az egyik a 2,4 Ghz (felszíni) míg a másik a vízben jól terjedő 5 Khz. Úgy gondolom ezzel mindent elmondtam. Sok társamtól hallottam, hogy ez nem jó nem megbízható, mert bezavarják a magasfeszültségek, én őszintén szólva nem tapasztaltam ilyesmit. Nálam eddig kiválóan működött és működik is. Van egy roppant intelligens tulajdonsága, miszerint edzés közben, ha a normál időre vagyunk kíváncsiak, akkor csak az órát a jeladóhoz kell érinteni és automatikusan mutatja az időt. A textiles mellkas pánt egy nagyon jól eltalált dolog. Könnyű, nem merev, mint elég sok típusnál és a sima jelvevő felületénél fogva minimális nedvesség elég ahhoz, hogy egyből aktív legyen. Szinte csak jót tudnék mondani róla, de én úgy gondolom „gyorsan” használódik. Kezd a gumírozás tönkremenni benne és ezáltal elveszíti a rugalmasságát. De még használható. Nem nyom sehol és nem töri fel az ember mellkasát semelyik ponton sem. Ez az egység is gombelemmel működik és gyorsan és egyszerűen cserélhető.

S végül, de nem utolsó sorban nézzük G5 GPS-t.

polar rcx5-4

Ez is egy nagyon jól eltalált egysége a Polar-nak. Nem túl nagy, nem nehéz és pontos, nagyon pontos. A csomagban egy karpánt volt, de én nem szeretem az e fajta hordozókat, inkább vásároltam mellé a képen látható övcsipeszt, mellyel szinte bárhova feltehetem a ruházatomra. Gyorsan megtalálja a műholdakat bármerre vagyunk, gondolok itt szabadban, hegyekben, szobában, csarnokban és én nem tudtam vele olyan környéken járni, hogy elveszítse a jelet úgy, hogy ne tudjak utána értékelhető adatot felhasználni. Nincs gombelem, akkumulátoros verzió, mely a számítógépről pillanatok alatt feltölthető. Egy töltéssel akár 20 órát is kibír, persze ez beállítás függő is. Nincs olyan időjárás mely akadályt állítana neki. Szintén vízálló, mint az előző két egység is.

polar rcx5-screen

Zerge.info - POLAR RCX5 Black - Leírás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...