Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Vas Péter vadregényes kerékpártúrája az MTB világbajnokságra Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Zseniálisan tehetséges kerékpárosunk Vas Kata Blanka édesapjától örökölte a kerékpározás szeretetét. Blanka sikert sikerre halmozott az elmúlt időszakban, de most Vas Pétertől kértünk interjút. Miért? Már azért is érdemes lenne beszélgetni, hogyan nevelték fel feleségével Katával a gyermekeiket (hiszen Blanka mellett Balázs is nemzetközi csapatban versenyzett, Barnabás sikeres kerékpárosként még fiatal a nemzetközi élethez), hanem mert az idei olasz MTB világbajnokságra Vas Péter kerékpárral "utazott" keresztül az Alpokon, hogy lássa Blankát versenyezni. Erről beszélgettünk vele.

23 nov. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  
Vas Péter vadregényes kerékpártúrája az MTB világbajnokságra Foto: Vas Péter

Vas Kata Blanka cikkeink, interjúink.

Hogyan jött az ötlet, mik voltak az előzmények?

Előzmények: A csomagos túra ötlete még valamikor nyár elején pattant ki a fejemből, mégpedig oly módon, hogy nézegettem a FB-on a bikepacking típusú túrák képeit (amikor nincs csomagtartó, csak kisebb csomagokat helyezünk el a bringán, közvetlen a vázra erősítve) és nagyon megtetszett az egész setup – a képek alapján az egész olyan könnyednek, ‘légiesnek’ tűnt. Nincsenek nagy pakkok, könnyű a bringa, könnyű a tekerés.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Azért el kell mondanom, nem vagyok kezdő a csomagos túrázás terén, viszont én korábban vagy nagy oldaltáskákkal, komolyan megterhelt bringával túráztam, vagy a másik véglet felé mentem, amikor egy kis hátizsákba pakoltam egy váltócuccot és leszerveztem az éjszakai szállásokat előre, így 3-4 kilónál többet nem vittem a hátamon. Most is az utóbbit próbáltam megvalósítani, de nem akartam a hátamon cipelni a cuccom. Illetve szerettem volna kicsit független lenni a szálláshelyektől, sátrazni. Így azért már kb. 6-7 kiló volt a felszerelés, bár próbáltam ezt az abszolút minimumra szorítani (szuperkönnyű sátor, hálózsák, matrac, egy váltás ruha, minimális védelem eső, hideg ellen).

Több hosszú MTB versenyen is voltál, sőt átszelted korábban az Alpokat a TransAlp keretében. De ott mindig voltak versenytársak, szervezők. Ez a túra miben volt más, hogyan élted meg?

vas peter mtb tour road

Megvolt az elhatározás, ehhez próbáltam egy megfelelően kemény célt kitűzni, így lett az Alpokátkelés és végső cél pedig Val di Sole, Olaszország a Mountain Bike Világbajnokság helyszíne, amin Blanka is résztvett.

7 nap, 800km, 16.000m szint, majdnem minden napra egy 2000-es hágó, lehetőleg minél több terep, minél kevesebb aszfalt. Indulás Szentgotthárdról, így szinte egyből a hegyekben voltam, alvás vízparton, lehetőleg kempingekben – ennyi luxust megengedtem magamnak.

A legrövidebb napom 6 órás volt, a leghosszabb 13 órás. Voltak alkalmak, amikor órákon keresztül alig volt tekerhető a terep, sziklákon kellett vonszolni a 17-18 kilós kerékpárt, volt amikor szinte egész nap aszfalt úton tekerhettem, persze szint ebben is volt bőven. Az idővel szerencsém volt, átlagos alpokbeli, augusztus végi idő. Megúsztam egy rövid jégesővel, egy részben esős nappal, a többi 5 nap, csodálatos napsütéssel. A tervezés tökéletes volt, megkaptam azt a terhelést, hogy kihívás volt teljesíteni az egyes etapokat, de nem vált túlélőtúrává a vállalkozás (ezt semmiképp nem akartam, mivel nem akartam úgy odaérni Val di Sole-ba, hogy megijedjenek tőlem a Magyar Válogatott versenyzői – emlékszem egy korábbi túrám után, mikor édasanyám meglátott sírvafakadt – hogy nézel ki kisfiam…)

Egy ilyen speciális túrához nyilván nem lehet egyszerű felszereléssel nekivágni. Illetve lehet, de nem érdemes. Te mit használtál, hogyan választottad ki a holmidat?

vas peter mtb tour outdoor

Említettem, hogy a lehető legkönnyebb felszerelést próbáltam magammal vinni, ebben a Sarkcsillag Sportbolt volt a segítségemre. A sátor, hálózsák, matrac a Vaude legkönnyebb termékei voltak, a táskák pedig az Ortlieb nyereg-,kormány és váztáskája. Nem csalódtam egyikben sem. A táskák nagyon durva terhelést kaptak a köves, meredek turistautakon, de köszönhetően a szuper rögzíthetőségnek, nem mozogtak, illetve nem szakadtak, nem áztak be.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A túráról külön nem mesélnék, beszéljenek a képek. Időben, terv szerint értem a VB helyszínére, ahol először fotózkodtunk egyet a Válogatottal (és persze Blankával) és pár perccel később befutott a család is (ők reggel indultak otthonról autóval). Innentől a túra átalakult családi nyaralássá, együtt szurkoltunk Blankának, illetve utána még egy hetet a Garda tónál bringáztunk (mert ugye abból sosem elég).

vas peter mtb tour team

Mit emelnél ki az élmények közül, miért ajánlanád ezt a kalandot?

Mi a tanulság? Legyetek tisztában a saját határaitokkal. Én sokkal többet bírok, mint egy átlag bringás, de nem vagyok képes annyit tekerni, mint mondjuk egy spéci ‘Divide’ verseny győztese (ez az a műfaj, mikor külső segítség nélkül, éjjel nappal tekernek durva terepen több ezer kilométereket). Tehát próbálok a saját határaimon belüli célt kitűzni, úgy hogy azért feszegessem azokat egy kicsit. Ez nekem most sikerült. Induljatok el Ti is és élvezzétek az utazást. Ez teljesen más élmény mintha elmész túrázni, különleges dolog, veled marad az út után is nagyon sokáig, nagyon pozitív függőséget tud okozni, jobb mint a partidrogok.

vas peter mtb tour mist

Gondolatok az edzésről, a versenyzésről...

Lehetsz-e te is Blanka, ha sokat edzel? Igen, lehetsz! Persze elég sok alap adottság kell hozzá, de higgyétek el, ez sokatokban megvan. Lehet nem pontosan idézem Peter Sagant, de valami ilyesmit írt a könyvében: gyerekkorában rengeteget játszottak a szabadban, mindenféle sporteszközt kipróbáltak, rengeteget rosszalkodtak, de ez egyben verseny is volt közöttük. Aztán idővel ennek át kell alakulnia egyre komolyabb, tervezett edzésmunkává.

Ja, és a legnagyobb közhely igaz: minden fejben dől el.

Higgy magadban, ez a legfontosabb. Természetesen egy profi kerékpárversenyző rengeteget edz, de ez nem elég. Oda kell figyelni a táplálkozásra (ezen belül a minőségre és sajnos a mennyiségre is), a pihenésre, regenerálódásra (nyújtás, masszás, stb). Nagyon nehéz a rengeteg edzés mellett a lelki egyensúlyt fenntartani, de a siker kulcsa talán leginkább ez.

Ha fejben erős vagy, az fogja hozzáadni azt a pluszt a teljesítményedhez, amire a győzelemhez szükség van.

Nem okoskodom tovább, menjetek tekerni, az mindig bejön!

Fotók: Vas Péter fotó archívum

Utoljára frissítve: péntek, 03 december 2021 16:49

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk