Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 1. Szerda  Ma Fülöp és Jakab napja van. MUNKA ÜNNEPE

Ultra, ultrafutás, ultra terepfutás

Maga a szó, ultra, Latin eredetű. Jelentése, azon túl, messzebb, tovább. A sportban, szerintem mindenkinek mást jelent, hisz mindenkinek megvan a saját fizikai és szellemi határa. Ha ezt túl tudja szárnyalni, az már saját magával szemben ultrának számít. A futásban a maratoni 42,195 km feletti távot nevezik ultrának.

A világon a leghosszabb ilyen rendezésű verseny, a Self-Transendence 3100 Mile névre hallgat. Ezt a 4988,97 kilométer távú versenyt, New Yorkban rendezik, egy 833 méteres körpályán és 50 nap alatt kell teljesíteni. 1998-ban Sipos István 46 nap alatt teljesítette és ezzel világcsúcsot ért el. A jelenlegi csúcs 41 nap. Ami már ismertebb a Spartatlon, a maga 245,3 kilométerével. Itt szintén büszkélkedhetünk magyar csúccsal, amit Dr. Lubics Szilvia állított fel 2014-ben, 26 óra 53 perc 40 másodperccel.

10 febr. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Ultra, ultrafutás, ultra terepfutás Skyrunning

Terepen a Traversée nevezetű embert próbáló kihívás. 203 kilométer 13000 méter szintemelkedéssel és erre 50 óra áll rendelkezésre. Szigorú szabályai vannak és a felkészültség önmagában kevés a teljesítésre. A Lőrinc Olivér, Medgyesi Gergely, Zenyik Róbert triónak, 48 óra 5 perc 40 másodpercre volt szüksége a táv leküzdésére. Ha jól tudom a fennállása óta a második csapat, akinek sikerült a szintidőn belüli teljesítés.

Néhány hazai ultra: Ultrabalaton, Mátrabérc, Terep 100 (ezt 2014-ben rendezték utoljára), Kinizsi 100, Dupla Élmény, Piros 85.

Még egyet említenék, ami a szívemhez is közel áll a Börzsönyben kijelölt útvonal, a Kör névre hallgat. Terepfutók körében szerintem nincs olyan, aki ne ismerné.

Ez az útvonal 152 kilométeres távjával és 7100 méteres szintemelkedésével, amire 30 óra áll rendelkezésre, szintén próbára teszi a bátor és elszánt indulókat. Ha jól számoltam, 27 próbálkozásból 12 volt sikeres. Hárman vannak, akik kétszer is teljesítették a nem mindennapi kihívást. Jelenleg Nyakas Gábor tartja a rekordot, aki 24 óra alá vitte a menetidőt. Miért beszélek ennyit erről a fantasztikus útvonalról? Mert jómagam is teljesítettem és feledhetetlen az élmény, amit nyújtott.

Végül pár apróság, amit jó ha észben tart az ember. Ha valaki többet érez magában, mint amennyit eddig kiadott, ne induljon neki egyből egy 40-50 kilométeres távnak. Az ultrához is apró lépésekkel lehet eljutni.

Nem minden a fizikai erő, fejben kell akarni a dolgot! Mindig tudjon róla valaki merre indultál, ha baj van, ne találgatni kelljen. Ide írom azt is, hogy legyen mindig mobil nálunk, de sajnos ez nem mindenhol működőképes.

Legközelebb, a téli alapozásról ejtek néhány szót. Addig is jó sportolást!

Utoljára frissítve: kedd, 10 február 2015 12:27

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474