Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Egészségünk megőrzése télen és a felkészülési időszakban Kiemelt

  • Állapot: Aktuális
Lássuk, hogyan erősíthetjük testünket-lelkünket a téli hideg és kellemetlen időjárásban. Úgy tűnik mostanában az ősz és a tél kicsit begyorsított és mintha máris tavaszba váltanánk. Ennek ellenére vagy éppen a felfordult ritmus miatt fázni kezdünk, gyakrabban meghűlünk.

Néhány jó tanács azokra a hetekre, amikor szinte már nem látunk az orrunkból előtörő nyálkától, a köhögéstől és a láztól. Ha legyengülünk és fázósak leszünk, az immunrendszerünk pedig némi támogatásról ábrándozik, itt az ideje egy kis változtatásnak.

20 jan. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  

A testünket erősíthetjük frottírozással, dörzsöléssel, csipkedéssel. Ez átmelegít és felfrissíti a szöveteket. Reggel, felkelés után egy kis frottír törölközőt hideg vízbe mártunk és a lábaktól felfelé haladva végigdörzsöljük a testünket, míg át nem pirosodik, forrósodik. Ezután végigdörzsöljük a kezünkkel és végig is csipkedhetjük. Ezzel a módszerrel szép marad a bőrünk és kitisztulnak belőle a salakanyagok. Eltűnnek a barna és egyéb gombás vagy más élősködő alapú foltok.

Ha gombát találunk a bőrünkön, hiszen a zárt cipőben ilyenkor könnyebben izzad meg a láb, különösen a hosszú távú sportoláskor, akkor almaecetes vattával dörzsöljük át az érintett bőrfelületet.

Este lefekvés előtt pedig áztassuk lábunkat forró vízbe, amelybe egy kanál szódabikarbónát szórunk. Ha már jól átmelegedtünk, töröljük a lábat szárazra és kenjük be ausztrál eukaliptusz olajjal.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az eukaliptuszt ilyenkor alkalmazhatjuk fogmosás után is: dörzsöljük végig vele a fogínyt, ez megszünteti az ínysorvadást és véd a fogszuvasodás ellen is.

Általános szabály, hogy lássuk meg azokat a táplálékokat, amelyeket felkínál számunkra az adott évszak. Ősszel kezdődik a dió és mogyoró szezonja, ezek kellemesen átmelegítenek, energiát adnak. Ugyanígy jól fűt és energiát ad a zabkása, amely nem utolsó sorban rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. Ugyanez vonatkozik a kölesre is. Együnk sok idény zöldséget, amit lehet nyersen, de a meleg hatás kedvéért használjunk sokféle melegítő fűszert kásákra szórva, ezekre később visszatérünk.

Megjelent a padlizsán, még van paradicsom paprika, uborka, töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal – sajnos manapság egy aktív sportolónak ki kell egészíteni ezt vitaminkészítményekkel, hacsak nem valódi kertművelésből és jó földből származó zöldségekhez juthat hozzá.

Jön a sütőtök és a gesztenye is. Ezeket süssük meg sütőben, védenek és melegítenek. A bokrokon ott a természet legerősebb gyógyszereinek egyike, a csipkebogyó. A puhákat szedjük le és azon a lyukon, ami a leszedésnél keletkezett ki tudjuk nyomni szép óvatosan a húsát, anélkül a torkot irritáló szőröcskék vele jönnének. Együnk sok almát és mákot.

Felsorolunk néhány könnyen beszerezhető fűszernövényt, amelyet nagy sikerrel alkalmazhatunk ilyenkor megfázások és egyéb őszi tünetek ellen:

Cayenne: Tisztítja a lépet, májat, tüdőt, veséket és a gyomrot. Melegít, és az egész szervezetet kedvezően befolyásolja, szabályozza. Hashajtó. Kenőcsként a bekent terület vérellátását erősen növeli.

Chilli: Vérpezsdítő, serkentő de gyomorégést, bélpanaszok okozhat a túlzott fogyasztása. Csak folyadékban feloldva, vagy kásákra szórva. Meghűlés fagyás, reumás fájdalmak, gyenge vérkeringés ellen alkalmazható.

Gyömbér: Melegít. Általában fokhagymával együtt nyers, friss formában a leghatékonyabb. Mindenféle süteménybe, zöldséghez, gabonához, kásákhoz, kenyerekhez nyers és párolt formában egyaránt ajánlott. Erősen vértisztító, jó ellenszere minden fajta degeneratív betegségnek, csökkenti a gyógyszerek mellékhatását, serkenti a mirigyrendszert. A belső szerveket felmelegíti, erősíti a gyomrot. Megszünteti az émelygést, hányingert, akár utazás miatt, akár terhesség miatt lép fel. Gyógyítja a fekélyt a torokgyulladást. Fékezi a gyomorrontást és enyhíti a szélgörcsöket.

Szegfűszeg: Forró vízben feloldva hurutoldó, kiváló izzasztó, meghűlésnél és más hideg okozta betegségnél ajánlott.

Mustár: Porát feloldva nyálkaoldó, slejm letisztító. Meleg borban feloldva lázcsillapító.

Néhány fehér mustármag elrágásától kitisztul az agy, javul az emlékezet.

 Edzések, edzéstervekwww.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknekwww.cegedzes.hu 

Mustártapasz: reuma, ízületi gyulladás ellenszere.

Édes nemes pirospaprika: Melegítő hatású. Összehangolja a szervek és a vér működését. De ne tévesszük össze erős szaktársával, amely viszont gyomorrontó és fekélyképző, ha nem tartunk mértéket-

Kardamom: tisztítja a légutakat légzésserkentő, emésztésserkentő.

Édesgyökér: jól oldja a hurutot, enyhíti az asztmás rohamokat.

Fokhagyma: Az egész test egyik legfontosabb tisztító- és gyógyszere. Kizárólag nyersen fogyasztva gyógyít, de óvakodjunk attól, hogy darabokban fogyasszuk, mert kimarja a bél és gyomorfalat. Pirítósra kenve, szétpréselve salátákra, kásákba rakva alkalmazható. Féregűző, nyálkaoldó, melegítő, gyulladáscsökkentő, gombaölő, kitisztítja a testből a cisztát, miómát, ha kis mennyiségben, kitartóan alkalmazzuk, és nem visszük be mellé továbbra is a mérgeket. Erősen baktériumölő, de a hasznos bélbaktériumokat nem bántja. Fertőzés esetén naponta 2-3-szor 2-4 gerezdet. Szétnyomva, elkenve, összezúzva. Fogyasztása nem ajánlott várandós kismamáknak és szoptatós anyáknak.

Végül néhány trükk: Ha kezünkön lábunkon az ujjhegyeket erőteljesen átnyomkodjuk, elmúlik a nátha. Ha erős nyomást gyakorolunk a nyelvgyökre, csillapodik a köhögés.

Hacsak nem vagyunk valóban nagyon betegek, minden esetben érdemes használni a természet patikáját. De legjobb, ha eleve odafigyelünk a táplálkozásunkra, légzésünkre, gondolkodásunkra stb., és akkor nem lesz szükség „tűzoltásra”.

  Malomsoky Ildikó – Tóth Viktor (X2S TEAM) 

Forrás:

Dr. Oláh Andor: Reformkonyha

Hans-Hermann Dickhuth: Sportélettan, sportorvostan

Ferencsik István könyvei, Váradi Tibor előadásai

Utoljára frissítve: hétfő, 18 szeptember 2017 09:52

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk