Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Teszt: Nahrin BASICO – testi egyensúly, lelki béke

  • Állapot: Aktuális

A BASICO egészen különleges helyet foglal el a táplálékkiegészítők között, hiszen szervezetünk számára alapvető szabályozó folyamatokra hat közvetlenül. Mielőtt azonban rátérnénk a termék tesztre néhány gondolat a szervezet egyensúlyi állapotáról, a sav-bázis egyensúlyról és a légzés fontosságáról.

20 jún. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Szervezetünkben az élettani folyamatok alatt olyan anyagok keletkeznek melléktermékként, amelyet a szervezet kijuttat magából, mert felhalmozódásuk káros, akadályozza a normális működést. Ez lényegében minden élő szervezetnél hasonlóan működik.

Az ember szervezetében jelentős változások nem történhetnek a legfontosabb jellemzők esetében, mert az rendellenes működéshez vezet. Ezeket a jellemzőket számos hatás befolyásolja, értékük sohasem stabil, de az élő szervezet alapvetően igyekszik megtartani azt a belső egyensúlyt -homeosztázist-, ami biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Ilyen pl. az állandó testhőmérséklet, nyomásviszonyok, és ilyen a kémhatás is.

teszt, Nahrin, BASICO, test, egyensúly, lelki, béke, nyomelem, sav-bázis

Bár testünk különböző részein eltérő a pH érték, csak nagyon kis tartományban változhat károsodás nélkül. Pl. vérünk 7,38-7,42 pH értékű, vagyis enyhén lúgos. Ha ez a kémhatás eltolódik savas irányba, testünk foggal-körömmel próbálja visszabillenteni az egyensúlyt a rendelkezésre álló készletek feláldozásával.

Szerencsére vannak "beépített" közömbösítő mechanizmusok, ilyen pl.: a légzés, veseműködés, különböző puffer-rendszerek, de előfordul, hogy ez sem elég. Bázikus, azaz lúgosító anyagokat von ki különböző helyekről, pl. kalciumot a csontjainkból, melynek "mellékhatása" lehet a csontritkulás.

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, pl. kimerültség, fáradékonyság, koncentráló-képesség csökkenése, izom- és izületi problémák, anyagcsere-zavarok, bőr-, haj-, köröm elváltozások. Ezek a tünetek azonban nem jelentkeznek azonnal; hónapokon, éveken át terheli szervezetünket, mire kialakul a tényleges elváltozás.

Szervezetünk savassága szempontjából döntő a széndioxid anyagcsere. Ebből következik, fontos, hogy mennyire vagyunk képesek jól és egészségesen lélegezni. A felületes, apró, kapkodó légzés, (aminél nem lehet normális sem a kilégzés, sem a belégzés) sajnos ma nagyon jellemző az emberekre, mert a helyes légzést vagy tapasztalatból kell megtanulni (pl. aktív és intenzív sportolással) vagy megfelelő tanulással (chi-kung, jóga, tai chi,...). Sajnos a helyes légzést még a sportolóknál sem hangsúlyozzák, mondván „majd megtalálja a saját magának megfelelő légzést" - ebben van is igazság, de odafigyeléssel még hatékonyabbá lehet tenni a szervezetünk számára.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A BASICO szerepe, hogy a szervezet munkáját segítse az egyensúly fenntartásában, nemcsak azzal, hogy megfelelő mennyiségű segédanyagot juttat a szervezetbe, hanem azzal is, hogy összetétele révén meg is könnyíti a szervezet munkáját.

A 40 napos teszt alatt folyamatosan mértem a szervezet pH értékét, az adatokról az alábbi grafikon mutat képet. A mérés természetesen nem laboratóriumi, az értékek nem feltétlenül pontosak, de a tendencia szempontjából elegendő információt jelentenek – amelyet alátámasztanak a közérzetemben és a sportteljesítményemben megfigyelt változások is.

  • Regenerációs képesség javulása (könnyebben, gyorsabban pihentem ki egy-egy versenyt, edzést)
  • koncentrációs képesség javulása
  • ingerküszöb eltolódása (hétköznapian fogalmazva nehezebben lettem ideges, ingerült)
  • jobb kedv

 

teszt, Nahrin, BASICO, test, egyensúly, lelki, béke, nyomelem, sav-bázis

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a BASICO sem csodaszer! Magában nem képes megoldani egy helytelen életmód minden hibáját! A javuláshoz mindenképpen fontos a következőkre figyelmet fordítani – akár egyenlő, akár különböző mértékben:

  • táplálkozás
  • mozgás
  • légzés
  • folyadékfogyasztás
  • mentális és lelki egyensúlyra való törekvés

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A BASICO összetétele (kiemelve a lényeges alkotóelemeket):

Inulin: polymer fructose (térhálós szerkezetű gyümölcscukor) mely átalakulás nélkül ürül ki a vesén át a felesleges Nátrium só megkötésévei, de a hasznos kálium só a szervezetben marad! Az inulin a hasznos bélbaktériumok anyagcseréjét segíti, így a vitaminok felszívódása javul!

Kalciumkarbonát: a szervezetben a kalciumnak a csontok felépítésén kívül az izmok, (szívizom is), központi idegrendszer, véralvadás ép működéséhez alapvető fontosságú ásványi anyag. Könnyen kiürülhetnek a tartalékok a helytelen: sok fehérjét tartalmazó táplálékok miatt. Kismamáknak, serdülő korban fontos az egyenletes bevitele a magnéziummal, omega zsírsavakkal együtt.

Kálium-citrát: a második legfontosabb ásványi anyag; a víz és elektrolit forgalom fenntartásához szükséges. A sejtek ozmotikus nyomásának állandóságáért is felel. Az ideg-izom ingerület továbbításában is lényeges ásvány. Vizelettel ürül ki, hasmenésnél sok kálium ürülhet ki. Vesebetegségekben emelkedhet a vér kálium szint je, de könnyen túladagolható a kálium sók bevitelévei is! Ezért kell betartani a beviteli mennyiséget!

Magnézium-karbonát: a csontok, fogak, felépítéséhez a másik alapvető fontosságú ásványi anyag. A központi idegrendszer ép működéséhez és a szívizom, izmok összehúzódásához létfontosságú ásvány. Sportolóknak, kismamáknak, serdülőknek kötelező a pótlása. A szénhidrát anyagcsere enzimjeinek aktiválásában döntő szerepe van.

Nyomelemek:

Szelén: a sejtlégzésben vesz részt. (a glutationperoxidase Co-factora). Szabadgyökfogó, gátolja az öregedési folyamatokat. A gyorsan szaporodó, megújuló sejtvonalak (bőr, bél, herék: dajkasejtjei), minden sejt DNS megkettőztetésekor ez a nyomelem jelenléte szükséges. Erősíti az A, C, E-vitaminok hatását.

Vasszulfát (Fe): a vas (Fe) az emberi szervezetben az 02 szállításában a legfontosabb nyomelem. A vörösvértestekben, a hemoglobin gyűrűben található felveszi az oxigént, leadja a sejteknek. majd felveszi a C02-t és leadja a tüdőben. Más enzimek alkotója is: myoglobin (izomfehérje), ezért hasznosul a húsokból legjobban. A vas hiányában a vörösvértestképzés csökken, de az immunrendszer 'sejtjeinek anyagcseréje is, ezért növekedhetnek a fertőzések is. Pótlása a legfontosabb az összes nyomelem közül.

Cinkoxid (Zn): számos enzim alkotóeleme. A vörösvértestek képzésében, a májban, bélben működő enzimek co-faktora. Segíti a szervezetből a nehézfémek kiürülését. Fiziológiásan aktív formába alakítja az A vitamint: ez a folyamat is a májban zajlik. Az immunsejtek képzésében is részt vesz. Serdülőknek, kismamáknak, szoptatós anyáknak fontos a rendszeres pótlása.

Mangánszulfát (Mn): a szénhidrát anyagcsere. A csont-porc felépítésében résztvevő enzim alkotója. Az inzulin szintéziséhez és felszabadításához és a B 1 vitamin hasznosításához szükséges. A festékanyagok (melanin) előállításához is fontos. Cukorbetegek és csontritkulásban szenvedőknek különösen lényeges nyomelem.

Rézszulfát (Cu): a vörösvértest képzés harmadik legfontosabb nyomeleme a vas felszívódását segítő enzim része is. Kénben gazdag fehérjékkel együtt jól szívódik fel. A szervezetben, a májban, agyban a legnagyobb a koncentrációja. Sok más enzim alkotója is: a méregtelenítő enzimek egy részében is fontos szerepet játszik. A magzati anyagcsere első három hónapjában a legfontosabb nyomelem.

Összefoglalva: a Basico a szervezet túlsavasodása ellen hat, segít a nyomelem és ásványi anyag pótlásában, valamint az anyagcsere egyensúlyban tartásában, akkor ha életmódunkon és táplálkozásunkon egyaránt változtattunk!

Nahrin Basico weboldal

 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 06 november 2016 15:13

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk