Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Száraz Dénes hurokban - interjú a triatlonista színésszel, aki bajba kerül az időben (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Archív

Száraz Dénessel beszélgettünk új akció filmjéről, régi terveiről és az idei évről.

Száraz Dénesnek hívnak, 36 éves vagyok. Szlovákiában, Érsekújvárban születtem. 14 éves korom óta a foglalkozom színházzal. 2003-ban diplomáztam a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen.

06 jan. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Száraz Dénes terepfutóként a hegyekben Száraz Dénes terepfutóként a hegyekben Szaszafotó

Emellett rendszeresen űzök különböző szabadtéri sportokat, a kerékpár az alap, de a hegymászás, az úszás és a  terepfutás is jelen van a mindennapjaimban. Merek nagyokat álmodni és megpróbálom azokat megvalósítani, kisebb nagyobb sikerrel, de a lényeg az hogy teszek érte.

Szoktál újévi fogadalmakat, elhatározásokat tenni? Ha igen, 2016-ban ez mi volt?

Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. De most kivételt tettem, hogy mit az legyen titok.

Milyen tervekkel és fogadalmakkal indulsz neki a 2016-os évnek? Ebben az évben olimpia is lesz, Téged hogyan motivál vagy befolyásolja a munkádat? 

Igyekszem 2016-ban is nem csak magamért sportolni, hiszen nem vagyok profi, hanem másokért is, jó ügyekért, gyerekekért. Az 2015-ben, ezt csak felkérésre tettem, idén már szeretnék magamtól is kezdeményezni és keresni a lehetőségeket, hogy hol, mikor tudnék egy jó ügy szolgálatába állni.

Követem az olimpia úszó, triatlon, hegyi és országúti bringa versenyeket. Nagyon inspirálóak, gyerekkoromban, amikor megnéztük a Karatekölyök c.filmet, azonnal rohantunk az erdőbe fákat meg egymást rugdosni... nos valami ilyesmi van ma is, csak most futok meg bringázom ugyanott.

Az év eleji filmbemutatóval kapcsolatban tudnál mesélni, előzetes információkat adni az olvasóknak? 

Márciusban lesz a Hurok c.mozifilm bemutatója, aminek a főszerepét játszom. A film egy bátor lépés lesz a magyar moziban. Nem a sok akció, vagy a thriller jelző miatt, hanem a fura időkavarás miatt, az egymás melletti dimenziókban lévő létezés miatt, lehet érdekes és merész.

Az akciófilmben milyen fizikai terhelésnek voltál kitéve? Mi jött jól a korábbi terepsportolói edzésekből, tapasztalatokból? 

Egy ilyen filmben nem árt, ha a színész valamivel jobb fizikummal, állóképességgel rendelkezik, mint az átlag, ha nem okoz problémát felmászni egy létrán vagy gyorsan futni. De az igazán komoly, veszélyes akciókra van egy külön foglalkozás, ők a kaszkadőrök, egytől egyig nagyszerű szakemberek. Nekünk színészeknek az a feladatunk hogy elhitessük, hogy mi azt meg tudjuk csinálni. A sok sportnak, hegyi futásnak köszönhetően nem okozott gondot pl. egymás után hússzor lefutni egy max sebességen haladó quadot.

szaraz denes interju 2016 2 900

Mi volt a legnehezebb a forgatáson? Mi a legemlékezetesebb rész, jelenet?

A forgatáson az volt a legnehezebb, hogy 32 napon át reggel hattól este hatig dolgoztam, ugyanis két jelenet kivételével az összesben szerepelek. És a huszadik nap után is ugyanolyan koncentráltnak kellett lennem, mint az elsőn 12 órán keresztül, ez nem volt könnyű. De azt tudni, hogy valami igazán jó dolog jöhet létre és ennek a részese lehetek, minden nehézséget felülírt.

Többen érdeklődtek hogyan készül fel egy férfi a téli időszakban. Te hogyan csinálod?

Edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben mire figyelsz, mit veszel szigorúan és miben engedsz kis lazaságot? Tanácsaid biztosan sok férfinak segíthetnek, hiszen sportágad miatt a kerékpárosok, futók és triatlonisták is meríthetnek belőle. 

Amikor rácsodálkoznak, hogy Jézusom, te mínusz ötben is futsz, bringázol és kinti medencében úszol, azt szoktam válaszolni, hogy itt is a fokozatosság és a rendszeresség a fontos. Tehát aki eddig csak húsz fokban futott az ne menjen ki egyik napról a másikra mínusz tízbe rohangálni, mert megfázik. Futni kell harminc fokban is, húszban, tízben, ötben és nulla fokban is, így nem lesz gond a mínusz tízzel se. Az intenzitás is fontos, figyelni kell a testünk jelzéseire, ami fontosabb, mint a kőbe vésett edzésterv, hiszen ha már azt érzem hogy nagyon lehűlt a légcsövem, a tüdőm, visszaveszem a tempót. Télen is a rendszeresség a fontos, nincs mese menni kell, ha fejlődni akarunk, természetesen ezt egy betegség felülírhatja. A konditerem kiegészítés, nem pótolja a rendes, kinti edzést.

Kicsit a pihenésről, hobbiról is beszéljünk, hiszen minden sportolónak szüksége van jó pihenésre. Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki? 

Nálam a pihenés egy jó film megnézése, egyedül, nyugodtan, ellazulva. Vagy a Rudas fürdőben korán reggel áztatni magam.

Kérlek meséld el mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd és miért! Lehet több is, ha valami nem kedvenc, de valamimiatt nagyon különlegesnek érzed, azt is meséld el! 

Mostanában Feldmár András pszichológus, író könyveivel ismerkedem. Nagyon jól rávilágít teljesen egyértelmű dolgokra az életemben, amiket iszonyatosan túlbonyolítok, túldimenzionálok. Megtanít tisztán látni. És pl. segít a fiam nevelésében is.

Sportolóként sokat utazol. Hol vannak a a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem. 

2005-ben eljutottam Kazahsztánba a Tian Shan hegységbe mászni, oda szeretnék visszamenni. Vagy valahová nagyon messzire, egy másik kontinensre, ismeretlenbe, olyan helyekkel, emberekkel találkozni, amelyekre Európában nincs lehetőség. A konfortzónámból ki akarok lépni ezeken az utakon.

szaraz denes ev szinesze tereptriatlonista 600

Mit tervezel a család, tanulmányok, munka kapcsán? Ez mind nagyon befolyásolja a sportolást az edzést, nálad most hogy van a fontossági sorrend? 

Fontossági sorrend? Természetesen a család az első, aztán a színészet, szeretném ha lenne lehetőségem forgatni, akár tv filmet, akár mozit, nagyon jól érzem magam abban a közegben és jól is működök szerintem. A sportolás számomra a teljes életet jelenti, még akkor is ha alig kapok levegőt már a medencében vagy lefagyok a bringán vagy orron csúszok a sárban, mert megbotlottam egy sziklában futás közeben, akkor is azt érzem, hogy nekem ezt csinálnom kell, mert így vagyok kerek egész.

Technika sportot űzől. A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni? Miért? 

Nekem kivételes szerencsém van, mert a Salomon, a világ egyik vezető terepfutó és sí alpin márkája támogatását élvezem, különösebb eredmény elvárás nélkül. Így lehetőségem van Magyarországon elsőként futni, túrázni a legújabb fejlesztéseikben. A vágyam az, hogy ezeket a kiváló sportszereket, minél több hegyen kipróbálhassam a Földön.

Kerékpár terén nagy vágyam egy Specialized S-Works Epic monti. Egyre többen használnak már ilyet tereptriatlon versenyeken. Én elég bátortalan vagyok egy nehéz sziklás lejtőn és egy összteleszkópos könnyű monti ezen segítene.

Egy GoPro kamera, hogy másoknak is megmutathassam, hogy merre edzem épp, és így talán inspirációt nyújthatok.

Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést? Mi alapján döntesz arról, mit vállalsz ezek közül? 

Vállalok közösségi munkát, megjelenést, fellépést. A lényeg, hogy legyen hozzá közöm, hogy hiteles tudjak lenni. És az sem árt, ha jól érzem magam közben, ha szívesen csinálom, mert ezt a résztvevők, a közönség is megérzi és átveszi.

Köszönjük Dénes a beszélgetést az Olvasók és a magunk nevében is! Idén biztosan több alkalomal találkozunk, hiszen 2016 a terepsport éve lesz, sok fantasztikus rendezvénnyel.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 22 január 2016 20:49

Média

Egy jó időutazós film zsibbasztó... VS.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...