Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

SALOMON Sonic PRO – aszfaltfutó cipő egy terepversenyző szemével Kiemelt

A Salomon új Sonic PRO fejlesztése első látásra a hagyományokkal szemben megy – könnyű, lapos, „simatalpú” futócipő. Nagyon vártam ezt a tesztet, hiszen régóta használom a márka terepcipőit, de egy új „triatlon” jellegű cipő kifejezetten másnak tűnt. Részben igaz is lett a megérzés...

01 szept. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Salomon Sonic PRO teszt után Salomon Sonic PRO teszt után Foto: Tóth Viktor

Terepfutóként és terepsportolóként több, mint 10 éve nem futottam aszfalton, csak akkor, amikor átvágtam egy úton vagy azt a pár km-t, amit egyes terepszakaszok között nem lehetett másként megoldani.

A cipő elsőre is nagyon megtetszett, elég „bolond” színben kaptam kézhez (ez a modell csak elénk színekben kapható jelenleg – és ez nem is baj), a formája pedig erőt és lendületet sugárzott.

Első lépések… két jellemző azonnal feltűnt: nagyon könnyű és rugalmas, valamint kiemelkedően kényelmes. Ez utóbbit veszem előre, a futással kapcsolatos észrevételeket amúgy is hosszabban írom le.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az ENDOFIT egy néhány éve bevezetett Salomon fejlesztés: rugalmas, zokniszerű belső „cipő”, amely a lábfejet stabilan tartja, ugyanakkor rugalmasságával finoman vezeti minden lépésnél. Ez egy triatlon versenyzőnek különösen hasznos, de kényelmi faktora 5*!

Még a kényelemhez tartozik a gyorsfűző (QUICK LACE), ami hihetetlenül kényelmes és egyszerű, a cipő nyelvén lévő kis zseb pedig stabilan tartja futás közben (érdemes ide mindig betenni a fűzőt, ne akadjon be sehova). A fenti két kényelmi eszköz ugyanakkor együtt lehetővé teszi azt is, hogy ki-és bekötés nélkül is stabilan hordhassuk a cipőt (pár alkalom alatt meg lehet tapasztalni a pontos beállítást).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tapasztalatok a Salomon Sonic PRO cipővel az első pár edzés után

  • kényelmes 20-25 km távon is (legtöbb 27 km volt, amit futottam a cipővel)
  • jól szellőzik
  • gyorsan szárad (eső, izzadtság, triatlonos frissítés)
  • remek a gyorsíthatósága
  • kiváló az irányíthatósága
  • a talpa jól tapad, jól fekszik a talajon
  • elég könnyű a versenyzéshez

Eddig kb. 400 km-t tettem meg a Salomon Sonic PRO cipővel, főleg betonon, de könnyebb terepet is próbáltam vele.

A legfontosabb az, hogy ezzel a cipővel ismét megszerettem az aszfalt futást, a tempót, a ritmust!

Számomra ez nagyon sokat jelent, így ezzel a cipővel felkészülve két nagy versenyen is sokkal jobb formába tudtam kerülni, mint eddig. Azokon a terepversenyeken – XTERRA Poland, Tereptriatlon OB – nem a Sonic PRO cipőt használtam, de amit az edzéseken ritmusban és tempóban elértem vele, azt tudtam átvinni a Salomon Speedcross PRO cipőre is (írtam róla tesztet).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ha röviden összefoglalom a tapasztalatokat, akkor azt mondom, hogy aszfalton minden gyors (3-4:30 tempóig) és közepes tempójú (4:30-5 tempó) futáshoz kiváló, főleg könnyebb vagy normál testsúlyú futóknak. Maratonig biztosan jó lehet azoknak, akik a fentieknek megfelelnek. Triatlonista szemmel nézve a féltáv biztosan, de a teljes IRONMAN táv is teljesíthető ezzel a cipővel.

A Salomon Sonic PRO ideális terepe az aszfalt, a könnyű terep, a gyors tempó, a dinamikus ellépés, érkezés. Emiatt nagyon jó a „citytrail” jellegű futásokhoz, a városi edzésekhez, ha valaki nem akar csak a betonon futni.

Nem ideális, de nagyon jól használható száraz sziklákon (a talp tapadása és felfekvése miatt), kemény erdei talajon.

Nem javasolt nagy sárban, vizes sziklán, mély talajon (bár homokban kifejezetten jól szerepelt, de ott a magasabb sebességen hozta a maximumot, azaz aki tud homokon 4 percen belüli tempót futni, annak nagyon ajánlott).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Futottam vele fűben és apró köveken is, de egyiken sem volt igazán jó érzés, a talpa nem oda lett tervezve. A jövő évi fejlesztésekben ezt az oldalt javítják, az új típusról már készítettem „kémfotókat”.

A cipőt ajánlom mindenkinek, aki aszfalton vagy könnyű terepen tempót akar futni, szereti a sebességet, a kényelmet, a dinamikus mozgást. Ebben a cipőben nem igazán lehet lassan futni…

Barátom Boronkay Péter korábban használja a cipőt, tesztje itt olvasható

www.terepsport.hu/teszt-hirek/item/8178-salomon-sonic-pro-futocipo-teszt

A Salomon Sonic PRO honlapja

https://www.salomon.com/us/product/sonic-pro.html

 

Tóth Viktor – www.triatlonedzo.hu / www.terepsport.hu

Fotó: Salomon, Tóth Viktor

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 szeptember 2016 14:18

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...