Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 20. Szombat  Ma Tivadar és Odett napja van.  
×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home/terepspo/public_html/images/test/gal/mondrakerfinalistmarti2012
×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/test/gal/mondrakerfinalistmarti2012

Három hét a Mondraker Finalist hegyikerékpárral

Rögtön így az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok nagy kerékpár szakértő, tuti, hogy van olyan alkatrésze a bringáknak, amit ha a kezembe adnátok fogggalmam nem lenne, hogy mi az. Nagy bringás múltam sincsen, és ráadásul nő vagyok. Szőke. De a lelkesedésem és a MTB iránti szeretetem határtalan, és különbséget tudok tenni jó és rossz bicikli között.

Nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy kipróbálhattam egy - a saját bringámtól eltérő tulajdonságokkal bíró – kerékpárt. Vegyült az örömömbe némi félelem is, mert az az igazság, hogy nem szeretem a kölcsön cuccokat, legutóbb is mikor kölcsön bicajon ültem, széles mosollyal az arcomon idultam el otthonról, és vaskos gipsszel a karomon tértem haza. :)

Mondraker, Finalist, hegyikerékpár, Avid, Sram, Rock Shox 

A tesztelt kerékpár: Mondraker Finalist

Nem írok itt most minden egyes kis alkatrészről, inkább csak azokról, amelyeknél a legnagyobb különbséget tapasztaltam saját bringámhoz képest.

08 júl. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Női mivoltomat a bringákkal kapcsolatban sem tudom levetkőzni (aki látta már a bicómat, az tudja miről beszélek :) ), ezért érthető módon mikor először megláttam ezt a gépet, első reakcióm az volt, hogy “hú de szép”. Fekete-fehér váz, némi szürkével, semmi felesleges csicsázás.

Első pillantásra legszembeötlőbb a széles kormány volt (típusa: Onoff XC Low Rise 31.8mm 630mm). Ezelőtt még sosem próbáltam ilyet, kíváncsi is voltam nagyon, hogy tetszeni fog-e. Első utam a csapat főhadiszállásáról haza vezetett, ami azt jelenti, hogy kb. 45 percet tekerek hegynek felfelé. Szenvedtem is mint disznó a jégen, mert bár spd cipőben voltam, pedált nem vittem magammal a bringaátvételre, ezért Bali egy hagyományos kis műanyag pedált tett fel nekem. Nem a legszerencsésebb párosítás. Azt viszont ezen körülmények között is tapasztaltam, hogy a széles kormány jó, olyan érzésem volt, mintha azáltal, hogy a két karom messzebb van egymástól, a tüdőmbe több levegő jutna. Lejtőzés közben – terepen és aszfalton egyaránt – is hasznosnak bizonyult ez a kormányhossz, egyfajta stabilitás-érzést adott.

Egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy   technikásabb erdei ösvényen a kormány miatt – hogy úgy mondjam – gellert kapott a bicikli. El nem estem, de a pulzusgörbémen kimutatható volt az incidens.

Másik sarkalatos pont a nyereg (Onoff XC Finalist custom design). Hát ez, az első két alkalommal maga volt a pokol. Bárhogy állítottam, bármilyen nadrággal vettem fel, tört, dörzsölt, kínzott. Harmadik alkalommal viszont már semmi probléma nem volt vele, összeszoktunk (ez kellemes meglepetésként ért, mert erre különösen kényes vagyok).

Feltétlenül ki szeretném emelni a váltókat (első váltó: Sram X5 Low Camp 10s, hátsó váltó: Sram X7 Medium Cage 10s, váltókar: Sram Trigger X5). Talán ezt volt a legnehezebb megszokni. Az eddigi bringáim mindegyikén Shimano váltó volt/van, ez volt az első találkozásom a Sram-technikával. Ugyanúgy nyúltam a váltókarokhoz, mint a jól megszokott XT-hez, és azt tapasztaltam, hogy a Sram váltókarokat sokkal határozottabban kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy nehezebb vele váltani, hanem csak más. A második hétre már teljesen átszoktam erre a “stílusra”.

A fékek (Avid Elixir 1 160mm) tökéletesen működnek, rendben teszik a dolgukat. Nyilván nem csak típus, hanem beállítás kérdése is, hogy mennyire “harap” egy fék, ezen minden úgy volt hangolva, hogy nekem az használat közben tökéletes volt. Finoman adagolva szeretek fékezni, kerülöm az olyan beállítást és fék-típust, amihez ha éppen csak hozzáérek, máris blokkolja a kerekeket.

Utoljára hagytam a teleszkópot. Típusa: Rock Shox XC32 TK Coil 100mm. Na ez az, amivel sajnos nem voltam megelégedve. Bárhogy is állítgattuk, nem mozgott alattam rendesen. Ez némileg megnehezítette az igazán köves, rázós lejtőkön való tekergést. Ez az egyetlen alkatrésze a bringának, amit biztos kicserélnék, ha a sajátom lenne. Ez természetesen csak nálam, és hozzám hasonló testalkatúaknál okoz problémát, egy nálam tíz kilóval nehezebb (én 54-55 kg vagyok) bringás súlyát már simán kimozogja.

A kerékpár egyébként 12,3 kg, ami nem tudom, hogy nehéznek számít-e vagy sem, de ez mindenesetre grammra ugyanannyi mint a saját biciklimé.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://mail.terepsport.hu/images/test/gal/mondrakerfinalistmarti2012

Ha csak az érzésre vagytok kíváncsiak, hogy milyen volt ezzel a montival tekerni három hétig, akkor úgy tudnám összefoglalni, hogy az első héten nem nagyon szívleltem (főleg a nyereg miatt), a második hétre már egész jól összecsiszolódtunk, a harmadik hétre pedig nagyon megszerttem a gépet, és még sajnáltam is hogy vissza kell adni!

Ez úton is köszönöm, hogy tesztpilóta lehettem, főleg, hogy gipsz nélkül megúsztam!

{jb_next}Mondraker weboldal, Finalist >>>{/jb_next}

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk