Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Wermescher Ildikó kimagasló eredménye a világ egyik legkeményebb futóversenyén Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Bravúros eredménnyel, a harmadik helyen zárt Wermescher Ildikó, Európa egyik legkeményebb terepfutó versenyén. Az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®) elnevezésű versenyt immár 15. alkalommal rendezték meg egy francia kisvárosban, Chamonix-ban.

07 szept. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  
Wermescher Ildikó kimagasló eredménye a világ egyik legkeményebb futóversenyén Forrás: Arvalicom

171 km, 10.000 méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5500 liter isoital – csak néhány szám, ami az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®), Európa legjelentősebb terepfutó versenye mögött van. A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő versenyt idén augusztus 28. és szeptember 3. között tartották, számos magyar női versenyzővel.

A futók először 2003-ban mérték össze itt az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az évek óta Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változik, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatta a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter körözött a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segítette a versenyzőket. A szervezők 13.000 liter levest készítettek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a futók, emellett többek között 15.000 liter kólával várták őket, és 500 kg isoporból, 5500 liter isoitalt kevertek a frissítőpontokra, ami 37 teli kád folyadékkal egyenlő.

Magyarok az élbolyban

A tavalyi megmérettetésen 41 fő képviselte hazánkat, ebből 10 női versenyzőnek szoríthattunk. Idén 48 magyar állt rajthoz, és Wermescher Ildikó ismét marandót alkotott a 119 km-es, TDS távon. Lenyűgöző teljesítménye a harmadik helyre repítette Ildikót, mely eredményhez ezúton is gratulálunk! Ugyanezen a távon Szimandl Anita a 28. helyen zárt, kategóriája 12.-jeként. A férfi mezőny legkiemelkedőbb versenyzője Lovas Gergely lett, aki kategóriájában a 67., míg a teljes mezőnyben a 109. helyet érte el. A klasszikus UTMB (170 km) távot magyarok közül Lőrincz Olivér teljesítette a leggyorsabban, aki 106.-ként ért célba.

A CCC (101 km) táv női mezőnyében Balázs Eszter Krisztina bizonyult a leggyorsabbnak, kategóriájában a 23. helyet szerezte meg, a teljes női mezőnyt szemlélve pedig a 36. helyen zárt. A magyarok közül őt követi a sorban Hajnal Eszter, aki kategória 35. és a női mezőny 92. versenyzője lett.

Az OCC (55 km) távon Németh Csaba kategóriájában a 6. legjobb eredményt érte el, ami összesítettben az előkelő 40. helyet jelenti. Nők közül Panyor Krisztina kategóriája 28. helyezettje, összesítettben pedig a 292.-je lett. Diossy Tímea pedig kategóriája 40. helyezettje, összesített 439.-ja. A PTL (300 km) távon csapatban Oszaczki Géza és Szabó Judit indult, akik az előkelő 9. helyet zsebelték be.

Miért ideális sport a futás?

Noha korunk technikai eszközei mozgásszegény életmódra szoktatnak minket, testi és lelki egészségünk érdekében mondjunk nemet a lustaságra, és húzzunk futócipőt! Szakemberek szerint a mozgás ezen formája jótékonyan hat testünkre és elménkre egyaránt, emellett kitűnően oldja a feszültséget és javítja az önbecsülést is. És akkor még azt a felszabadult állapotot nem is említettük, amibe futás közben kerülünk, és képessé válunk saját belső gondolati világunk felé fordulni.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

A rendszeres futás nemcsak erősíti, de javítja is az állóképességet, emellett az egyik leghatékonyabb kalóriaégető sportág. Egy kényelmes, 10 km/h körüli sebességgel megtett 30-40 perces futóedzés során nagyjából 3-400 kalóriát használ fel a szervezet, a gyorsabb tempó pedig még tovább fokozza az energiafelhasználást. Minden bizonnyal próbára teszi a szervezetet az UTMB® 171 km-es távja is, ahol a versenyzőknek mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebbje. A jó fizikumot igénylő verseny több versenyt is takar, összesen öt versenyszám közül választhatnak a sportolók.  A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. Ennek ellenére az Alpokban közel 10 000 futó küzd meg évente.

Egyre több a női futó

A korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak, ami jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is. Bár még mindig többen vannak a férfiak ebben a sportágban, az összetételt vizsgálva az látszik, hogy a nők egyre nagyobb arányban jelennek meg. Az Egyesült Államokban például az ultramaratonisták közel harmada már nő. Megfigyelhető az is, hogy egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokat, Lizzy Hawker például már ötszörös UTMB® nyertes. Ez jelentős mérföldkő ahhoz képest, hogy az ókori olimpiákon a hölgyek még a nézőtéren sem foglalhattak helyet. Érdekesség, hogy a hosszútáv futásban nem mindig vehettek részt nők, a példának okáért, 1971-ig egyenesen ki voltak tiltva például a világhírű Bostoni Maratonról is. Ma már szerencsére ez másként van – a 2015 óta már a Columbia által támogatott UTMB®-n induló 87 országot együtt véve a tavalyi év során a teljes mezőny 13 %-át már a nők képviselték.

Európa egyik legkeményebb terepfutó versenyének legjobb pillanatai az alábbi videón tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/UTMBMontBlanc/videos/1433087800060993/

Forrás: Sajtóanyag

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 szeptember 2017 11:33

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...