Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Szőnyi Ferenc terepfutásban meghódította a Himaláját

  • Állapot: Archív

Szőnyi Ferenc, a komáromi "Racemachine" ismét fantasztikus eredményt ért el. Szintidőn belül teljesítette a világ egyik legnehezebb futóversenyét a Himalájában.

A világ jelenleg legkeményebb ultraversenyeként elhíresült La Ultra leghosszabb, 333 kilométeres távját most először rendezték meg.

22 aug. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Ferenc 66 óra 21 perc és 10 másodperc alatt teljesítette a távot, végül harmadikként futott be a célba Ferenc 66 óra 21 perc és 10 másodperc alatt teljesítette a távot, végül harmadikként futott be a célba Fo­tók: Első Magyar Himalája futó Expedíció

A Himalaya legnagyobb csúcsai közt kanyargó útvonalban minden nehéz, a táv, szintemelkedés, de leginkább a relatív magasság, hiszen 2000 méter alá nem is mennek. Itt már a levegő is ritkább, a hőmérsékletingadozás szokatlanul nagy és a hegyi utak sem éppen sztrádák. 

A versenyzőknek 72 órájuk van a táv teljesítésére, ami ilyen körülmények közt egyáltalán nem számít soknak. Feri nagyon okos versenyzéssel, erejét jól beosztva vágott neki, és hamarosan a második helyen találta magát, majd az utolsó ellenőrzőpontnál már az első helyen haladt át. A skót Sean Maley és az angol Stuart Gillet azonban még jobban taktikázott és így végül a magyar terepfutó a dobogó harmadik helyére állhatott fel.

A verseny három, 111 km-es szakaszból áll össze. Az első szakasz áthalad a Föld legmagasabban fekvő autóval is megközelíthető útján, és a Khardung La hegycsúcson. A második szakaszban Szőnyi meghódította a Worry La hegycsúcsot, majd völgyben folytatva útját érkezett a harmadik szakaszhoz, melyet a Föld legkegyetlenebb futóútvonalának tartott Tanglang La hegy leküzdése követett.

A körülmények drámai módon változnak a nyolc maratoni távot tartalmazó versenyen, a magashegyi oxigénszint negyven százalékkal alacsonyabb, amelyhez szélsőséges hőmérsékleti értékek tartoznak -10 és +40 Celsius fok között. 

Az ultrafutó Facebook-oldalán szerda délután jelent meg a nagyszerű hír:

"Feri 3. lett ezen az őrült versenyen! Ő a 4. ember a Földön, aki teljesítette a 333 km-t 4 es 6 ezer méter közötti magasban! Gratulálunk Neki!" - áll az oldalon. A hírek szerint Szőnyi Ferenc 66 óra 21 perc 10 másodperc alatt teljesítette a távot. 

Eredmények - 333 km La Ultra - The High 

1. Sean (UK) : 64 hrs 3 min 35 seconds 
2. Stuart (UK) : 65 hrs 23 min
3. Ferenc (Hungary) : 66 hrs 21 min 10 sec
4. Chris (Singapore) : 69 hrs 38 min
5. Mark (UK) : 72 hrs 54 min (cut-off 72 hrs)
6. William (UK) : dropped out at 278 km
 

A sportembertől korántsem állnak távol az ultratávok, hiszen többek között az Olaszországban rendezett harmincszoros Ironmanen szerzett még ezüstérmet, harminchárom óra tizenhat perces eredménnyel szintén a második lett az előbb említett UltraMilano-Sanremo versenyen Itáliában. De háromszor célba ért a Spartathlonon és kétszer a Race Across Americán is. Ezen eredményeivel sikerült elérnie, hogy meghívást kapjon a himalájai versenyre.

Forrás: https://www.facebook.com/laultra.thehigh?fref=ts 

Utoljára frissítve: hétfő, 24 augusztus 2015 01:12

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...