Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Mányoki Attila hosszútávúszó gondolatai a sportról és a világról - 2. rész

Mányoki Attila sikerei 2015-ben számos extrém sport híradás alapjai voltak, több nemzetközi hosszútávúszó rekordot megdöntött. Attila elsősorban külföldön ismert, ezért is vállalkoztunk arra, hogy bemutassuk őt és az általa űzött különleges és fantasztikus sportágat a hosszútávúszást.

16 ápr. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Mányoki Attila hosszútávúszó gondolatai a sportról és a világról - 2. rész Foto: Mányoki Attila

Attila bemutatkozását az interjú első részében lehet olvasni.

 

Sokan érdeklődtek hogyan készül fel egy sportoló ilyen hihetetlen megpróbáltatásokra. Te hogyan csinálod? Mire figyelsz, mit veszel szigorúan és miben engedsz kis lazaságot?

A felkészülés előtt edzőmmel megbeszéljük közösen a következő cél, célok felállítását, fontossági sorrend szerint, majd ennek megfelelően van megtervezve a edzés program is. Mindig az adott fő célhoz igazítjuk a programot. A mennyiség szokott egy picit eltérni, de az intenzitás rész az kb. hasonló az előző évekhez. Az edzés karaktere az elmúlt 3 évben valamennyit mindig változott, de csak minimálisat. A pihenés, regenerálódás legalább olyan fontos tényező, mint maga a fizikai edzés!

Mind fizikálisan és mentálisan is nagyon fontos a megfelelő regenerálódás. Táplálkozásra vonatkozóan csak a fontos versenyek előtt szoktam figyelni. Mivel különösebben nem fogyasztok nehéz, zsíros ételeket, ezért nem is nagyon érzem szükségét a szigorú táplálkozásnak. Felszerelésben van annyi tapasztalatom, hogy tudok magamnak választani függetlenül a márkajelzéstől. Nyitott vagyok az újdonságokra és amennyiben hasznát vélem, akkor ki is próbálom. Bár az is igaz, hogy alaposan utána is nézek mindennek. Ami viszont bevált, azon nem változtatok. A technikai eszközöknél sokkal többet mérlegelek. Hatékonyság, ár/érték arány és ténylegesen mire van szükségem.

Kicsit a pihenésről, hobbiról is beszéljünk, hiszen minden sportolónak szüksége van jó pihenésre. Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Pihenni leginkább a szűk környezetemben szoktam. Felszabadultságot és rengeteg örömet kapok, mely segít feledtetni a felkészülésem járó nehézségeket és fáradtságot. Ez szinte bármilyen formában lehet, de sajna az idő előre haladtával ez az idő egyre szűkül. A hobbim és szenvedélyem a kerékpározás, melyet kiegészítő sportként, felkészülés részeként is használnom kell. Az igazi kikapcsolódást a hegyek jelentik. Szeretek az Alpokban tekerni.

Kérlek meséld el mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd és miért! Lehet több is, ha valami nem kedvenc, de valami miatt nagyon különlegesnek érzed, azt is meséld el!

Mivel az időm szűkös és azt is inkább a szeretteimmel töltöm ezért olvasásra és film nézésre kevésbé jut időm. Filmeket is inkább a versenyhelyszíneken szoktam nézni, illetve az utazások alatt. Inkább a könnyebb filmeket szoktam nézni, vagy sorozatokat. Zenében sok műfajt hallgatok. Úszások előtt zömében Rammstein, Heldmaschine, Oakenfold.

Sportolóként sokat utazol. Hol vannak a a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

Itthonról Eger környéke nagyon tetszik, de ugyanúgy szeretem a hazai közegemet is. Őrség, Göcsej valamint a Balaton-felvidék is szép látványt nyújt. Külföldön a kedvencek. Argentína és Hawaii. Ezek különleges helyek számomra, de persze hasonlóan vagyok Görögországgal, Olaszországgal, Svájc, Dél-Bajor területekkel.

Számomra a paradicsom az Hawaii. Vannak helyek is ahova még szeretnék eljutni. Az egyik nagy vágyam Patagónia, illetve Norvégia.

Mik a kedvenc ételeid? Te mit szeretsz, mit szoktál főzni? Nagy öröm lenne az olvasóknak, ha kedvenc receptedet (akár többet) megosztanád velünk!

Ebben a kérdésben nem vagyok jó partner, mert nem szoktam magam főzni! Vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy megteszik helyettem. Páromtól bármi jöhet! Hasonló ételeket szeretünk és ahogy elkészíti az számomra tökéletes. Saláták, tészták szinte bármikor.

Semmilyen tengeri és vízben élő élőlényt nem fogyasztok! Vannak ételek amiket nem szeretek vagy meg sem eszem, de összességében nem érzem finnyásnak magam. Az olasz konyha az egyik kedvencem, de a görögöt is nagyon szeretem.

Mit tervezel a család, tanulmányok, munka kapcsán? Ez mind nagyon befolyásolja a sportolást az edzést, nálad most hogy van a fontossági sorrend?

43 évesen sikerült kialakítani egy fontossági sorrendet. Rengeteg lemondás és kompromisszum is kell hozzá. Nehéz megtalálni az egészséges középutat. Jelenleg az egyik legfontosabb, hogy a magam elő állított kihívásokat teljesítsem, mert azzal tudok örömet okozni és kompenzálni a szeretteimtől, barátaimtól távol töltött időt. Ezért is nagyon fontos a nyugodt háttér, amit szeretteim tudnak biztosítani. Jelenleg ez a cél elérése, szinte teljesen leköti az időmet.

Technika sportot űzöl legalább részben - kísérők, személyzet, előkészületek. Ez milyen nehézséget jelent a szervezésben? Egyedül csinálod vagy van aki segít ebben? A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni? Miért?

Minden tevékenységet magamnak kell elvégeznem. Hajót bérelni, a megfelelő személyzet kiválasztása, megfelelő időpont kiválasztása mind-mind az én feladatom. Mellette az utazások leszervezése, támogatók bevonása, sajtó és mindezt az edzés elvégzése előtt-után. Sokszor nehéz ennyi mindent egy kézben tartani. Vannak akik be tudnak segíteni, de az irányt meg kell adni. Úgy érzem, hogy amim van az jó és kielégít. Ilyen szempontból nincs okom panaszra. Apróságok mindig vannak, amire szükség lesz, de azokat nem sorolnám az álmaim közé.

Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést? Mi alapján döntesz arról, mit vállalsz ezek közül?

Szerencsére sok helyre hívnak és kíváncsiak a tapasztalataimra. Jó dolog megosztani ezeket az élményeket! Gyakorlatilag bárhova elmegyek ahova hívnak és ennek egyetlen buktatója lehet, ha a naptáramban addigra már van lefoglalva valami.

Köszönjük az interjút! Kívánjuk, hogy hamarosan újabb jó hírekről számolhassunk be Veled kapcsolatban!

Az interjú 1. része >>>

Az interjút készítette: Tóth Viktor | Mányoki Attila honlapja: manyokiattila.hu 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: vasárnap, 17 április 2016 00:29

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...