Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek

Miért van az, hogy közel azonos felkészültségű sportolók közül az egyik mindig nyer, a másik meg alulmarad? Pech, vagy a szerencse kérdése lenne? Sportpszichológusok szerint a megfelelő önbizalomszint elengedhetetlen a sikerességhez – akinek a „béka feneke alatt van”, az mondjon is le a győzelemről, de ugyanilyen fontos az is, hogy aki sikeres akar lenni, annak álmodozásai, gondolatai is a sportról szóljanak.

sportpszichológia, önbizalom, akarat, tudat, sport 

Önbizalom nélkül lehetetlen érvényesülni – nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén. Az önbizalommal bőven megáldott embereket sokat egyből meg is vetik, összekeverve a saját magukba vetett hitet a beképzeltséggel. Még inkább igaz ez a sportolókra: ha csak egy keveset gondolkodunk rajta, akkor is találunk legalább hármat, akinek a mi mércénkkel mérve már „nagy az arca”.

07 aug. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

Az önbizalom viszont olyannyira fontos egy sportoló számára, hogy ezzel a sportolói tulajdonsággal még sportpszichológusok is foglalkoznak, s a Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek című könyvben Gyömbér Noémi és Kovács Krisztina egy egész fejezetet is szentelnek az önbizalom kérdésének. A szerzőpáros szerint így három féle sportoló létezik:

  • Van önbizalmuk: magabiztosan állnak ki a versenyeken, tisztában vannak képességeikkel, nincsenek kétségeik.
  • Önbizalom-hiányosok: kétségeik vannak mind önmagukkal, mind a végeredménnyel kapcsolatban.
  • Túlcsorduló önbizalmúak: láthatóan hatalmas magabiztossággal vonulnak ki a versenyre, azonban mégsem hozzák azt az eredményt, amit elvártak volna maguktól.

„A magabiztos sportolók az önbizalom-hiányos sportolóktól eltérően gondolkodnak önmagukról és cselekedeteikről. A magabiztos sportolók azt gondolják, hogy „megtehetik és meg is tudják tenni”, soha nem adják fel” – olvasható a könyvben. Az adott feladat végrehajtására koncentrálnak és nem arra, hogy mi történik, ha hibáznak. Általában tanult optimisták, megtanulják helyükön kezelni a kudarcokat és a győzelmeket is, magabiztosságuk hatására pedig a lehető legtöbbet képesek kihozni magukból.

...

A sikeres sportoló profilja

A tesztoszteronszint emelkedése azonban önmagában még nem minden. A kémiai tulajdonságon kívül léteznek bizonyos pszichológiai tényezők is, amelyek a szerzőpáros szerint minden valóban sikeres sportolóban megegyeznek:

  • Önbizalom: jobban megbíznak magukban és képességeikben, mint a nem sikeresek.
  • Koncentráció: Kevésbé tudják megzavarni külső ingerek, s folyamatosan tudnak figyelni egyféle dologra anélkül, hogy elkalandoznának.
  • Elkötelezettség: gondolataik, képzeleti képeik, nappali álmodozásuk és álmaik gyakran a sportra irányulnak, és azzal kapcsolatosak.
  • Szorongáskezelés: Kevesebbet szoronganak a verseny előtt és közben. Ezt az érzést pozitívan értékelik.
  • Hibák kezelése: képesek tanulni a hibáikból és túllépni rajtuk.

Teljes cikk: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk