Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Nahrofit müzli a porított kalcium- és vitaminbomba

A kalcium szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyag, amely a csontok legfőbb építőanyaga. Gyermekeknél és felnőtteknél elengedhetetlenül szükséges a csontrendszer felépítéséhez, az egészséges, stabil vázrendszer, a csontok és a fogak megőrzéséhez. Megfelelő mennyisége nélkülözhetetlen ízületeink egészsége szempontjából, mivel a kalciumhiány csontritkulásra vezethet.

muzli izom csont kalcium sport 550

A kalcium fontos ásványi anyag a sejtfolyamatok szabályozásában is, szerepet játszik a sejten belüli információátvitelben, a hormonképződésben, az izom- és idegingerlékenység folyamatában, a véralvadásban, valamint enzimek és hormonok kofaktora.

02 márc. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

Hasznosulásához nélkülözhetetlen a D-vitamin, amely segíti a kalcium felszívódását és beépülését, továbbá szabályozza a vér kalciumszintjét. Beépülését segíti még a tejcukor és a C-vitamin is, míg a nagy foszfor-, oxalát-, rost- és fitáttartalom, valamint a túl sok zsiradék azonban gátolja azt. A kalcium és a foszfor optimális aránya 1:1−1:1,5. Az ettől eltérő arány rontja a kalcium-anyagcserét, s a csont kalciumtartalékai felhasználódnak.

Hazánkban az átlagos kalciumfelvétel jócskán elmarad az ajánlott napi mennyiségtől. A keletkezett hiányt a szervezet a csontállomány kalciumtartalékából fedezi. A szükséglet a különböző életszakaszokban eltérő, de átlagosan nagyjából 1000 mg naponta. A kalciumszükségletet számos tényező (pl. életkor, várandósság, szoptatás, betegségek stb.) befolyásolja.

Az elégtelen kalcium- és D-vitamin-felvétel mellett a mozgásszegény életmód is akadályozza a fiatalkori csontépülést, s időskorban gyorsítja a csontvesztést.

A kalciumhiányos táplálkozás legfontosabb következménye a csontritkulás, amelyre a táplálkozáson kívül egyéb tényezők is hajlamosítanak: örökletes (nem, testalkat, egyéni genetikai hajlam), életmóddal összefüggő (alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegény életmód) és hormonális tényezők, valamint a gyógyszerfogyasztás. A táplálkozás és a mozgás a gyermekkor egész időtartama alatt alakítja a csonttömeget, ellenben a hormonális hatások a serdülőkor idején a legnagyobbak.

A csontritkulás esetén is igaz, hogy nagy szerepe van a megelőzésnek. Gyermekkorban a táplálkozás mind mennyiségi, mind minőségi szempontból igen fontos, különösen a gyors növekedés szakaszaiban (csecsemő- és kisdedkorban, valamint a serdülőkor idején). A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a növekedés leállása a serdülőkorban bekövetkezik, bár a legnagyobb csonttömeg kialakulása huszonöt–harminc éves korra tehető. Egy másik csontépülési mechanizmus azonban végigkíséri életünket. Az ún. remodeling a csontok folyamatos felépülését és lebomlását jelenti. E folyamat során lebomlik a csontszövet, s a helyébe új épül. Negyven–negyvenöt éves kor körül a lebontási folyamatok túlsúlyra jutnak, s évi 0,3–0,5%-kal fogyatkozik a csonttömeg.

Kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek, a halak, az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a szója, a brokkoli, a kelkáposzta, a paraj és a sóska. A szója esetében azonban a fitáttartalom, míg a paraj és a sóska esetében az oxaláttartalom rontja a kalcium felszívódását.

A svájci Nahrin cég NahroFit Müzli itala ásványianyag-tartalma révén segíthet a korai csontvesztés megelőzésében. Két deciliter tejjel készített NahroFit Müzli ital 570 mg kalciumot és 160 mg magnéziumot tartalmaz. Kálium-, cink-, vas-, réz-, mangán- és krómtartalma hozzájárul a napi ajánlott ásványianyag-felvételhez. Ideális a müzli ital kalcium–foszfor aránya is.

Összetevői között az ásványi anyagokon túl kiemelendő a jól kombinált gabonakeverék (búza, kukorica, rizs, zab), a búzacsíra és a búzakorpa. Édes íze a benne levő gyümölcscukornak köszönhető. Tartalmaz azonban egyéb cukrokat is, ezért inzulinnal kezelt cukorbetegeknek nem javasoljuk a fogyasztását. A Nahrin Müzli ital porított készítmény.

Rosttartalma miatt a táplálékok optimális idő alatt haladnak át a tápcsatornán. Ezen túl növeli a széklet tömegét, s hozzájárul a napi, ajánlott rostfogyasztáshoz is.

A Nahrofit Müzli ital megtalálható a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank megfelelő füzeteiben.

Elkészítése rendkívül egyszerű, így gyorsan hozzájuthatunk a finom és tápláló italhoz. Két, púpozott evőkanál müzli italport két deciliter tejjel kell jól összerázni. Fogyasztható reggeli italként tejjel elkészítve, de belekeverhetjük kefirbe és joghurtba is. Javasolható kisétkezésre gyümölcsökkel együtt fogyasztva (100 gramm pépesített banánnal elkészítve további 110 mg-mal növelhetjük a kalciumfelvételt), iható melegen tejjel és mézzel, de akár kakaóporral meghintve kakaós müzli italként is.

Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék fedezni szervezetük kalciumigényét, különösen a növekedésben levő gyermekeknek és fiataloknak, a változás korában levő nőknek, a várandós és szoptató anyáknak, valamint időseknek egyaránt. Ezen kívül javasolható test tömegcsökkentésre, valamint székrekedésben szenvedőknek is. Végül, de nem utolsósorban ajánljuk mindazoknak, akik valami igazán finomra vágynak.

Kanizsárné Vaskó Nikolett dietetikus

NAHRIN website 500

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk