Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

A média felelőssége a dohányzásra szoktatásban

média, felelősség, dohányzás, szoktatás, egészség, füstA dohányreklámok valóban arra sarkallják a tinédzsereket, hogy rágyújtsanak, állítják egy új tanulmány szerzői, és szeretnék elérni, hogy betiltsák az ilyen hirdetéseket.

Németországban több mint 2100 iskolás bevonásával végeztek kutatásokat, melyből kiderült, hogy 277, korábban nem dohányzó fiatal rászokott a cigarettára a reklámok hatására.

08 febr. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Akik a legtöbb ilyen hirdetményt látták, azoknak 46 százalékkal nagyobb volt az esélye, hogy rákapnak a káros szenvedélyre.

Erőfeszítések a dohánytermékek reklámozásának szabályzásáért

Dr. James D. Sargent, a New Hampshire-i Dartmouth Kórház gyermek-és családorvostani professzora szerint ez erősíti azt az elképzelést, hogy az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszeripari Hivatal beleszólhasson a dohánytermékek reklámozásába.

Sargent, aki kiterjedt kutatást végzett arról, hogy miként befolyásolja a média a fiatalok viselkedését, együtt dolgozott a német kutatókkal a tanulmányon, mely a nyomtatást megelőzően online is megjelenik a Pediatrics című folyóiratban. A hirdetés működésének van egy mentális modellje - magyarázta Sargent.

A reklám megtekintése után a tinédzserek dédelgetni kezdik magukban a dohányzás gondolatát. Elképzelik, hogy az vicces lehet, és népszerűbbekké válhatnak általa a társaik körében. Ezek előzik meg a rágyújtást. Végül nem sokkal a reklám után meg is teszik.

Tanulmány a dohányreklámok hatékonyságáról

A tanulmányban résztvevő tanulók 10-17 év közöttiek voltak. 12 reklámot néztek meg, hat cigarettáról szólt, hat pedig másról, például csokoládéról, autóról, vagy mobiltelefonról.

Arra kérték őket, hogy nevezzék meg a reklámozott terméket, és amennyiben emlékeznek rá, akkor a márkáját is. Kilenc hónap elteltével a dohányreklámokat nézegető diákok 13 százaléka dohányozni kezdett, amiből erős összefüggésre lehet következtetni a viselkedés és a reklám között.

Minél több ilyet láttak, annál nagyobb valószínűséggel szoktak rá a káros szenvedélyre. Minden egyes tanulmányunk egy újabb kis egység, mely alátámasztja az ok-okozati viszonyt, mind újabb bizonyíték gyanánt szolgál – mondta Sargent.

Az adatelemzés során rögzítették az egyéb ismert kockázati tényezőket, mint például a szülők vagy a társak dohányzása.

A dohányzást népszerűsítő reklámok ijesztő hatása Ez a tanulmány nagyon fontos, mert alig létezik longitudinális megközelítés ebben a témakörben, ami bemutatná az összefüggést a dohányreklámok és a tinédzserkori dohányzás között - mondta Cheryl Healton, az Amerikai Örökség Alapítvány (dohányzásellenes szervezet) elnök-vezérigazgatója.

A korábbi kutatások egy bizonyos időpontban tanúsított viselkedést vizsgáltak, és ennek alapján véltek összefüggést, de ez nem ok-okozati viszony volt. A longitudinális tanulmány azonban nyomon követi a résztvevőit, hogy így mutassa be, miként befolyásolja egyik esemény a másikat.

A reklámok olyan témaköröket vázolnak fel, melyek sokat jelentenek a kamaszok számára: például a fiúknál a férfiasság, a lányoknál a vékony alkat, a társas elfogadás.

Legtöbben ilyenkor kezdenek dohányozni, és mivel a cigaretta erős pszichoaktív drog, kikövezi az utat a függőség felé. Healton elmondása szerint a dohánygyártók naponta mintegy 30 millió dollárt (6,3 milliárd Ft) költenek reklámra.

Rá kell venniük a fiatalokat a füstölésre, különben lehúzhatják a rolót.

Habár a cigarettareklámokat betiltották az amerikai televíziókban, Healton szerint bizonyos műsorok mégis ilyen viselkedésre ösztönöznek azáltal, hogy a szereplők rágyújtanak.

A Szex és New York volt a leghosszabban futó Marlboro Lights-reklám - utalt a népszerű sorozatra.

Az Egyesült Államokban a tinédzserkori dohányzás jelentősen visszaesett az 1997-es csúcspont óta, a Legacy adatai szerint. Mégis, 2007-ben a fiatalok 20 százaléka ismerte el, hogy az előző 30 napban rágyújtott, jelentette az Amerikai Tüdő Szövetség.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk