Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Téli sporttáplákozási tanácsok - zöldségek

Zöldségek, vitaminokMire jók elsősorban a zöldség és főzelékfélék? És mire használhatja őket egy sportoló. A zöldségfélék két tulajdonságát kell kiemelnünk. 1. Lúgosító hatásuknak köszönhetően rendben tarthatják a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami ma, amikor mindenki elsavasodott szervezettől szenved, nagy kincs. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy ezt a hatást csak frissen, főtlen állapotban érik el a zöldfélék.
02 dec. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Városi életmódunkban a sportember különös nagy becsben tartott szere legyen a hagyma és a fokhagyma. Ha mindennapos fogyasztását szokásunkká tesszük (például este pirítósra dörzsölt NYERS fokhagyma, vagy nyers lila hagyma saláta ), akkor a légúti betegségek messze elkerülnek bennünket. A hagyma igazi csodaszer ebből a szempontból. Mindannyian tapasztaltuk már, mennyire jól oldja a nyálkahártyákra került port, amikor már a pucolásnál keserves zokogásba fogunk. A hagyma anyagai oldják a nyálkahártyákra lerakódott szennyezésekkel telített port, és egy kiadós orrfújással meg is szabadít tőle. Így a sportoló, akinek egyik legfontosabb szerve a tüdeje, megakadályozhatja, hogy a környezet szennyezései lejuthassanak a tüdőhólyagokba, vagy a hörgőkbe, kellemetlen hurutokat, gyulladásokat, allergiás reakciókat váltva ki.

A fokhagyma elsőrendű védelmi vonalat alkot mindenfajta parazitával és fertőzéssel szemben. Nem véletlenül alkalmazzák ma is ezt az egyszerű módszert a katonaságoknál, amint azt nemrégen is olvashattuk, a most dúló, vagy nem dúló influenza járvánnyal kapcsolatban.

Zöldségek, táplákozás, egészségAz immunrendszerünket megbénító módszerek helyett, figyeljünk oda Pasteur utolsó szavaira, aki a védőoltás atyjaként egy életen át kardoskodott amellett, hogy a harcot fel kell vennünk a szervezetünkbe betolakodó baktériumok és vírusok ellen. Ám a halála előtt kijelentette, hogy tévedett, és így fogalmazott. „A táptalaj a minden.” Más szóval átértékelte a tanait és úgy gondolta, hogy ha a szervezet, mint táptalaj, nem ad lehetőséget a baktériumok és vírusok elszaporodására, akkor az immunrendszer megtette kötelességét és a szervezet egészséges marad. Csakhogy az egészséges táptalaj több lábon áll: egészséges táplálkozás, helyes légzés és megfelelő gondolkodásmód, az ételek helyes párosítása, elegendő rágás, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, savasító ételek csökkentése, illetve betegség esetén, teljes kerülése,

Hogy magunk is megállapíthassuk, milyen szinten savas illetve lúgos a szervezetünk, vegyünk pH csíkot a gyógyszertárban és azzal rendszeresen ellenőrizhetjük az eredményt. Mi az, ami esetleg arra sarkalljon bennünket, hogy ezt a lépést megtegyük? Az elsavasodás első jelei, a rendszeres fejfájás, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, ingerlékenység. Az idegek számára a savas környezet alkalmatlan az ingerületátvitel szabályos lebonyolításra. Emiatt érezzük magunkat zavartnak, idegesnek és ingerlékenynek. Ezenkívül felléphet álmatlanság. Ezek az első tünetek.

Ha ezek felléptekor nem teszünk valamit, akkor a felgyűlt savak közömbösítésére a szervezet kalciumot kezd el kivonni a csontokból, aminek csontritkulás lesz az eredménye. Ez pedig a sportoló egyik rémálma. Ha csontjainkat erősen és egészségesen akarjuk tartani, gondoskodnunk kell a megfelelő kalciumbevitelről és arról, hogy a bevitt kalcium bent is maradjon.

Erre a természet kezünkbe adott néhány természetesen magas kalcium tartalmú ételt: Télen a csicsókával gondoskodhatunk a megfelelő kálium, kalcium, magnézium és foszforbevitelről. Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla, néhány szó erről a teljes értékű remek táplálékról: Magas szénhidráttartalma ellenére még cukorbetegek is fogyaszthatják, mert emésztés nélkül képes a szervezet hasznosítani, ami azt jelenti, hogy nem szükséges hozzá inzulin. Ezen felül nagy mennyiségben tartalmaz betakarotint, thiamint, riboflavint, niacint, aszkorbinsavat, A-, B1-, B2-, B3- és C-vitamint, valamint esszenciális aminosavakat. Magas a rosttartalma, ezzel elősegíti a megfelelő emésztést. Gyógyítja a cukorbajt, magas vérnyomást, érelmeszesedést és a szívinfarktus jó ellenszere. Csökkenti a húgysavszintet, ezzel gyógyítja a köszvényt, ezzel a sportolók nagy segítségére van, mert elkerülhetőek az ízületi bántalmak és a velük járó műtét. Javítja a májfunkciókat, oldja a húgy és veseköveket. Ugyanakkor rendkívül jól emészthető, még gyermekek számára is. Kitűnő az íze, bár természetesen nem a nátriumglutamáttal teletömött, ízfokozóval gazdagon ellátott hamburgerhez képest. Akinek az ízlelőbimbói eltunyultak vagy letompultak a rengeteg E-számmal tömött műételek fogyasztásában, az ne várjon ehhez hasonló ízorgiát egy nyers csicsókától.

A szezámmag szintén kitűnő kalcuimforrás, mivel a tejjel ellentétben ideális a foszfor-kalcium aránya, így a szervezet könnyen tudja hasznosítani. Ide sorolhatjuk a mákot is, aminek a kalciumon kívül a vastartalma is kiemelkedő. Néhány összehasonlító érték: 100g mákban 968 mg kalcium van, míg 100g teljes tehéntejben mindössze 120 mg. 100G túróban 63 mg, a sajtkrémben 400 mg, ami még mindig kevesebb, mint a fele a mákénak, illetve a parmezán sajt, amiben a legtöbb kalcium van éppen csak megközelíti a mákot 850 mg-jával. Vasból 100g mákban 15 mg-ot találunk, ugyanilyen mennyiségű sertéshúsban 1 mg, sertésagyvelőben 2 mg,  disznósajtban 2 mg, fekete hurkában 10 mg, kenőmájasban 5 mg, csirkében nincsen. A húsok közül első helyezett lett a vasversenyben a sertésmáj 16 mg-mal, ami 1 mg-mal előzi meg a mákot, viszont kevés mérgezőbb dolgot lehet elképzelni, mint a sertésmáj. Az állat elsődleges méregtelenítő szervében olyan mennyiségű antibiotikumszármazék, hormonszármazék a növekedésserkentőkből és minden más vegyszer és permetezőszer gyűlik fel, ami egy T-rexet is hanyatt döntene. Második a bárányhús 10,5 mg-mal. A sajtok mindegyike 1 mg alatt van, a tojás labdába sem rúg.

A zöldségek másik fontos tulajdonsága a szerves sótartalom, ami a sejteket életerőssé teszi, megtisztítja és egyben alkalmassá az energiafelvételre. A zöldségek organikus sója serkenti a mirigyeket, de ez csak akkor jön létre, ha a szájból szívódnak fel.

Várandós, terhes, baba, egészség

Ezért fontos az alapos rágás. Alapos rágásnak nem azt nevezzük, amikor egyben nyeljük le a falatot, hogy szinte végigkarcolja a gerincünket, hanem amikor folyékonyra, pépesre rágjuk az ételt és ez esetben mindegy, hogy hányat rágunk. A cél, hogy a szánkban folyékonnyá váljon az étel, mert az ízlelő bimbókon és környékükön elhelyezett „vegyelemző” szervecskéink csak vízben oldott állapotban képesek felszívni a szerves sókat. Aki nem rág alaposan, az szinte bizonyosan hiányt szenved  mikro- és nyomelemekben.

Kiemelkedően magas a sótartalma a kelbimbónak, brokkolinak, céklának, vörös és kelkáposztának, karalábénak, sárgarépának, sóskának, petrezselyemgyökérnek és zöldjének, valamint a tormának.

A spenóttal viszont nagyon vigyázzunk, mert ez az egyébként nagyon egészséges növény, ha műtrágyázzák nagy mennyiségű nitrátot köt meg. Ez még bele is férne, de ha szobahőmérsékleten, főzve tároljuk, 14 óra elteltével a nitrátokból nitritek lesznek és hogy ne teljen unalmasan a nap rögtön a hatvanszorosa lesz az eredeti mennyiségnek. Tehát erre a növényre különösen vonatkozik, hogy frissen és nyersen, ami a többiekre is igaz.

Kiemelném még a petrezselyemzöldet, aminek teljes értékű fehérjét tartalmaz, ellentétben azzal a hiedelemmel, miszerint nem létezik olyan növény, ami minden esszenciális aminosavat egyszerre tartalmazna. A komplettálás már rég nem ismeretlen a táplálkozástudósok számára:  a gabonák és a zöldségfélék aminosav szempontból egymás tökéletes kiegészítői. Vagyis a növények igen jó és könnyen feldolgozható fehérjeforrások. Ebben a tekintetben a következő cikkünk lesz döntő, hiszen akkor a gabonákról és olajos magvakról esik majd szó.

Nézzünk most egy légúti tippet az influenzás időszakra, a már említett nyers hagyma és fokhagyma mellé: Az ausztrál eukaliptusz olaj. Néhány cseppet a nyelvre, egy cseppet az orrba és nincs az a dugulás, ami ellenállna neki. Rendkívül erős baktérium és vírusölő hatása miatt ajánlható megelőzésképpen is influenza ellen. Jó egészséget!

Szerző: Malomosky Ildikó, kapcsolat: www,principi.hu

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk