Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Miért veszélyes a jojóeffektus?

A karcsú test és a kitűnő egészség korántsem a fogyókúra következménye. Helyette az emberek több mint kétharmadánál a leadott kilók szinte azonnal visszajöttek. Sőt a koplalás miatt egyre nagyobb az esélyünk a szívrohamra, a strokera és a cukorbetegség kialakulására. A Kaliforniai egyetem tudósai által vezetett, a világ legátfogóbb tömegcsökkentésről szóló tanulmánya szerint a tipikus jojóeffektus és annak testre gyakorolt hatása azt mutatja, hogy azok az emberek, akik fogytak, majd visszahízták leadott kilóikat, jobban jártak volna, ha egyáltalán nem diétáznak.
27 okt. 1979 Hozzászólás: Hozzászólás  

Több mint harminc tanulmány, és annak többezer fogyókúrázójának átfogó elemzése szerint a diétázás nem működik: a legtöbb esetben a testsúly a diétázás után több volt, mint előtte.„Kezdetben a súly 5-10 százaléka könnyen leadható bármelyik diétával” – mondta Traci Mann kutató, aki szerint a kezdeti lelkesedés után a kilók visszajönnek. „Azt tapasztaltuk, hogy az emberek többsége eredeti súlyát, vagy még annál is többet visszaszedett. Csupán a résztvevők elenyésző százalékánál tapasztaltunk tartós súlycsökkenést” - tette hozzá.

A szakember megállapította, hogy mind a nők, mind a férfiak négy-öt éven belül visszanyerték eredeti testsúlyukat, valamint további kilókat is. Az egyik tanulmányból pedig az derült ki, hogy a diétázók végül több súlyt nyertek vissza azokhoz képest, akik nem diétáztak egyáltalán.

Azonban a fogyókúra egészségre gyakorolt hatása olykor halálos is lehet. A kutatók azt állapították meg, hogy az állandó súlyvesztés, illetve annak visszaszedése megduplázza a szívbetegség miatt bekövetkező elhalálozás kockázatát, és minden esetben növeli az idő előtti elhalálozás veszélyét.

„Úgy döntöttünk, hogy előszedjük és elemezzük az összes olyan tanulmányt, amely legalább kettőtől öt évig végigkíséri a fogyókúrázókat és szokásaikat” – meséli a kutató, hozzátéve: „végül arra a következtetésre jutottunk, hogy legtöbbjük jobban járt volna, ha messziről elkerüli a diétát. A súlyuk nagyjából ugyanaz lenne, ám szervezetük nem szenvedett volna el nagymértékű sérülést a jojóeffektus miatt. A fogyózás előnyei túl kicsik, míg várható káros következményei túl nagyok ahhoz, hogy az elhízás hatásos és biztonságos kezeléseként ajánlható volna.”

[HVG]

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk