Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Szabályozott otthonszülés

AlternatalAlternatalAz otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva - írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium, amely szkmai protokollt készít az otthonszülésre.

 

21 szept. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  


Tavaly a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni  -ebből 23 súlyos koraszülés -, a szabályozatlanság miatt az otthonszülésről ilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre - áll a szövegben. A minisztérium az otthonszüléskor meghalt csecsemő esetét követően adta ki közleményét.

 

Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Ennek a számnak jelentős része nem tervezett otthonszülés.


Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában mintegy 30 százalék.

Az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva.

Nincs egyértelműen rögzítve, ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben. Az Egészségügyi Minisztérium ezért a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit.

A készülő szakmai protokoll legfontosabb alapelve a baba és a mama biztonsága, ezért a minisztérium az otthonszülés kockázatát minimalizáló szabályozást kíván készíteni. A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthonszülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikáció.

[ hvg.hu ]
Információk az otthonszülésről: www.szules.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk