Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

A téli alapozó edzések alapjai

Mi is az alapozás? Nos, felkészítés, mind fizikálisan, mind mentálisan.

Ez lehet hosszabb és rövidebb időszak is, függően attól, hogy ki, milyen erőpróbára készül. Van, aki már októberben elkezdi a felkészülést a következő szezonra, van, aki csak decemberben.

23 dec. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  
A téli alapozó edzések alapjai X2S TEAM

 

Sok minden befolyásolhatja ezt az időzítést. Nyilván, ha valakinek még novemberben és decemberben is vannak versenyei, nem fog szeptemberben pihenőt tartani és októberben elkezdeni a felkészülést. Aki viszont előre tervezett versenynaptárral dolgozik és szeptemberben befejezi az évadot, az bizony decemberre már komoly kilométereket tudhat maga mögött.

A versenyszezon után, mindenképpen iktassunk be pihenő időszakot. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy két-három hétig ne is mozogjunk. Találjunk olyan mozgási lehetőséget, heti 1-2 alkalommal, amit szívesen csinálunk. Foci, úszás, kerékpár, tollas, tenisz, kondi, korcsolya, a lényeg örömmel tegyük. Ilyenkor az evésre sem kell akkora figyelmet fordítani. Persze ne töltött káposztát együnk pacallal!

Az első héten, elég kisebb távokkal kezdeni és heti két alkalommal kondizni is lehet. Nem kell erőltetni a futást, pár napig 5 kilométereket elég futni, majd fokozatosan felvinni a távot. Szokjon vissza fokozatosan a szervezet a terhelésre. A második héten már lehet hét közben 10-15 kilométereket is megtenni, de nem kell bele nagy szinteket vinni.

A két nap kondit, kis súllyal kezdeni és a közepesnél meg is állhatunk. Nem az a lényeg, hogy tömeget növeljünk, ezért inkább a kis súllyal való szériázást javaslom. Ha van rá lehetőség, a tornatermi edzések is nagyon jók. Sok olyan gyakorlatot lehet végezni játékosan is akár, amik erősítik a boka és térd szalagokat. A harmadik héten, már kereshetünk szintekben bővelkedő terepet is.

Az időjárást persze érdemes szemmel tartani, mert attól, hogy a kapu előtt nincs sár, vagy nem jeges, attól még a két kilométerre lévő, viszont 400-500 méterrel feljebb elterülő csúcson érhet meglepetés.

Az alapozás második szakaszában, szerintem még mindig nem a minőségen, hanem a mennyiségen legyen a hangsúly.

Mit értek ez alatt? Azt, hogy próbáljunk olyan edzéstávokat választani, amiket erőlködés nélkül tudunk teljesíteni. Nem baj, ha belesétálsz a fel felébe, ha nem futsz 4-5 perces ezreket, a 30-40 kilométeren. A hosszú távokon, nem itt dőlnek el a dolgok. pláne nem az elején. Sokan úgy készülnek, hogy minél gyorsabban felfusson egy hegyre, minél gyorsabban lefussa a fél maratoni távot.

Ez a rövidebb Trail versenyeken jól is jön valóban, de az ultra az más. Gondoljunk csak bele, egy 50 kilométeres versenybe. Az első hegyet, aminek a teteje mondjuk, 10 km-nél van, sprintben futjuk, mondván a le felébe simán lehet haladni. Igen ám, de a le felé után, ami lehet, hogy csak 2 km, egy még nagyobb szintet kell megmászni és akkor még nem vagyunk a táv felénél.

Taktikázni mindig lehet és szoktak is, de a pálya ismerete szükséges hozzá. Visszatérve az alapozáshoz, a második szakaszban, már lehet a kondis napokon futást is beiktatni. Például elmenni, futni egy órát és utána kondizni. Később lehet ketté választani, délelőtt 2 óra futás, délután másfél óra kondizás. Az ugrókötelezés és a lépcsőzés is hasznos dolgok, bár ezeket sokan nem szeretik, mert elég kitartónak kell hozzá lenni.

Tudom, nem mindenkinek van ideje megtervezni és véghez is vinni ezeket a dolgokat. A mai rohanó világban, amikor az ember 8-12 órákat dolgozik, örül, ha hazaér és leül. De higgyétek el, nagyon helyre lehet tenni magunkat a rendszeres mozgással. Nem feltétlenül kell ultrákat futni, versenyre járni. Találjunk partnert, akivel heti 2-3 alkalommal el tudunk menni, mozogni. Vannak, akik egyedül teszik, mert elég nekik a munkában a sok nyüzsgés. Mindenki meg fogja találni a neki leg megfelelőbbet. Ezt tapasztalatból mondom. Végezetül egy könyvet, ajánlok. Franz Wöllzenmüller „Futólépésben a maratonig” című könyve, a kezdők számára is jó alapokat nyújt a futás elkezdéséhez.Gyurkó Péter X2S SUPERIOR TEAM

Legközelebb, néhány írott és íratlan szabályról ejtek szót, amiket a természetben illik betartani.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

 

Utoljára frissítve: szerda, 16 december 2015 21:17

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk