Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Hova menjünk kocogni? Normafa a Margitsziget ellen

  • Állapot: Archív

2013. január 17., csütörtök, 11:45 • Utolsó frissítés: 21 órája
Szerző: Marx testvérek

Tiszta a levegő? Biztonságos a környék? Kies a táj? Mekkora a táv? Támadnak a vércsigák? A Normafa és a Margitsziget, a két klasszikus

...
17 jan. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

2013. január 17., csütörtök, 11:45 • Utolsó frissítés: 21 órája
Szerző: Marx testvérek

Tiszta a levegő? Biztonságos a környék? Kies a táj? Mekkora a táv? Támadnak a vércsigák? A Normafa és a Margitsziget, a két klasszikus futóterep összeméri erejét.

Egy rendes város gondoskodik arról, hogy a futók, gyaloglók, kocogók találjanak edzőterepet.

Sok-sok minden másról is gondoskodik még egy város: legyen hol babakocsit tologatni, kutyát vagy nagymamát sétáltatni, piknikezni vagy csak fűben heverészni. Egy rendes város figyel arra, hogy maradjanak nagy zöld területek, üvegszilánktól mentes gyeptakarók, közegészségre veszélytelen bokrok, tiszta ligetek. Egy élhető városnak fontos, hogy a hó nem áll össze fekete kátránykupaccá néhány órán belül. Egy emberbarát város törődik azzal, hogy a kutakból tiszta víz folyik, hogy a reggeli futók nem részeg éjszakai mulatozókon bukdácsolnak keresztül.

Egy életképes város figyel, hogy a városba visszaköltözik a természet.

Eközben az világvárosi polgár majd megőrül a nagy nyitott terekért és a mozgásért, keresi a szabad ég alatti futópályákat és a mezőket, ahol nyújthat, gyúrhat, lazíthat. Az igazi sportoló a szabad ég alá vonul, ezért számít, hogy milyen a levegő, ki a közönség, milyenek a terepviszonyok, s hogy milyen váratlan veszélyek leselkednek a naiv sportemberre. Az időjárás nem tartozik a veszélyek közé, amióta van ruhaipar és időjárás-jelentés - télen, fagyban is nyugodtan mehetünk edzeni.

Két kézenfekvő választást, a Margitszigetet (XIII. kerület) és a Normafát (XII. kerület) uszítjuk egymásra, hogy megküzdjenek a kegyeinkért. A kiválóságot lúdtalpban mérjük, a legjobb teljesítmény: 5 lúdtalp.

Hova menjünk kocogni? Normafa a Margitsziget ellen
Fotó: Marx testvérek

Mekkora a táv?

Normafa: A 21A busz Normafa végállomásától a János-hegyig tart a minimális edzés, ez 2,6 kilométer. Egy hobbikocogónak, vagy kezdőnek 20-25 perces táv, ez a futóösvény leginkább nekik kedvez.

Egy haladó már legalább oda-vissza tegye meg az utat, hogy minimum 5 kilométert gyűrjön le, kevesebb meg sem kottyanna. A vagányok meg keringhetnek, ameddig csak kedvük tartja, vagy találhatnak új ereszkedő és emelkedő ösvényeket a szomszéd hegyekre.

3 lúdtalp

Margitsziget: A nagy futókör, amit Morzejelként szaggatottan jelöl ki egy koszlott gumiszőnyeg, 5360 méter. A pesti oldalon körülbelül 2500 métert, a túloldalon 2860 méter futhatunk, ha esetleg elég a fél kör. Mindenki megtalálja a személyre szabott távot.

5 lúdtalp

Van alternatív útvonal?

Normafa: Az aszfaltúttal nagyjából párhuzamosan halad egy futóösvény, akinek bírja a bokája, érdemes ezt választania. Így - bár az autóforgalom szerény - még alkalmanként sem kell ólomgőzt szippantania.

4 lúdtalp

Margitsziget: Aki nem vállalja a nagy kört, az futhat belül is, a kis körön, ami aszfalttal burkolt és néhány percenként egy rozoga BKV-busz robog végig rajta.

3 lúdtalp

Milyenek a terepviszonyok?

Normafa: A 2,6 kilométeres távon enyhe emelkedők és lejtők váltják egymást, amitől más izmokat terhelünk, máshogyan lépünk, mintha síkon futnánk. Éppen ezért kiváló futópálya, hiszen változatos mozgást és izommunkát követel.

5 lúdtalp

Margitsziget: A gumiszőnyeget azért terítették le, hogy az amúgy sík terepen óvják a rendszeres futók ízületeit. A szőnyeg rosszul tűri az időjárást, a fenntartók rosszul tűrik a szőnyeget, ugyanis a fagyban-hőségben meggyötört gumiburkolatból leszakadt méteres darabokat trehányul félresöpörve kerülgethetjük néha hetekig. Akadnak még véletlenszerű gyalogsági buktatóként elhelyezett gödrök is, érdemes a lábunk elé nézni.

3 lúdtalp

Ki jár ide?

Normafa: Családok, barátok, nyugdíjasok. Igazi békebeli környezet. Néha talán már túlzsúfolt, ezért érdemes reggel vagy ebédidőben érkezni.

4 lúdtalp

Margitsziget:A nagy körön főleg futókkal, esetleg távgyaloglókkal találkozunk, kevés a turista. Ezért biztosak lehetünk benne, hogy edzésnek kiváló hely, minden résztvevő – legyen profi vagy amatőr – követi az íratlan etikettet: a gyorsabb futót elengedi, ha kutyával érkezett figyel arra, hogy ne zavarja a többieket.

5 lúdtalp

Hova menjünk kocogni? Normafa a Margitsziget ellen
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Megközelíthetőség

Normafa: Kizárólag a 21-es és 21A buszok járnak, ezeket a Széll Kálmán téren vagy a Déli pályaudvarnál érjük el. A járat elég sűrű, 20-25 perc alatt jutunk el a végállomásra. A 21A végállomása a Normafa, a 21-es továbbmegy Csillebércre.

Mehetünk autóval is, hiszen több parkolót is találunk a környéken. Csak akkor érdemes a kocsit választanunk, ha nem csúcsforgalomban érkezünk, hiszen gyorsan elfogynak a helyek.

Biciklivel az igazi sportemberek közlekedjenek, hiszen komoly emelkedővel kell megküzdeni. Ha pedig a szintkülönbséget legyűrtük, akkor kereshetjük a kerékpár helyét.

2 lúdtalp

Margitsziget: Legközelebb a 4-es és 6-os villamosok állnak meg a déli szigetbejárónál, a Pest felől érkező 26-os busz behajt, a sziget felől érkező 26-os busz pedig Buda irányában folytatja az utat. A déli szigetspicc megközelítéséhez a budai és a pesti hídfőtől lesétálhatjuk a fél Margit híd távolságot, és még hídpénzt sem kell fizetni, bár Sándor György humorista nemrég megpróbálta. Az északi spiccre az Árpád híd felől léphetünk, de rém kellemetlen ez az útvonal, csupa benzingőz.

Autóval tilos érkezni, hacsak nem a hídfőknél tesszük le valahol a kocsit – de ezzel az erőfeszítéssel akár tömegközlekedhetünk is, tucatnyi busz, villamos, troli áll meg a közelben.

A bicikli kiváló megoldás! Kiépített kerékpárút vezet a Margit hídon, a nagy futókörön könnyen tudunk láncolni-bilincselni.

4 lúdtalp

Milyen a levegő?

Normafa: Városközelben jobbat, tisztábbat aligha találunk. Kicsi az autóforgalom, és 180 méter felett vagyunk, a város peremén. Leginkább most érezni, hideg, nyirkos időben a különbséget a budai hegyvidék és a belváros között. A városra leereszkedő köd ilyenkor nem is pára igazán, hanem kormos-ólmos massza.

5 lúdtalp

Margitsziget: Rossz. Ez a város közepe, és a futókörök elég mélyen is fekszenek, könnyen rátelepszik a szmogfelhő.

1 lúdtalp plusz némi körömgomba

Költői a táj?

Normafa: A futópálya egy Devecseri Gábor idézettel kezdődik, a réteses mellett az egykori bükkre, Normafa névadójára emlékezik (lásd a keretest). Ezen túl ha a turista úton edzünk, akkor néhány száz méterenként szétnyílnak a lombok, és fentről pillanthatunk Budapestre.

A koránkelők, ha nem túl felhős vagy ködös az idő, hosszan elnyúló árnyékok és a lombokon áttörő fénypászmák között futhatnak. Minden évszakban lélekemelő, csak nyár közeledtével egyre korábban kell ébredni. De megéri.

5 lúdtalp

Margitsziget: Ady Endre szobra a Danubius Grand Hotel közelében pislog ránk néhány elveszett, álmos orosz szállólakó társaságában, akik azt próbálják kitalálni, merre hagyják el a szigetet. Ady nem ad tanácsot, ez russzofóbia.

Ezen túl a budapesti lokálpatrióták elmorzsolhatnak néhány édesszomorú könnycseppet egymás szeme sarkában, ahogy a déli szigetspicc alatt fordulva megpillantják a pesti oldalon a Palatinus-házakat (Jászai Mari tér).

Azonban ha szürke az idő, akkor inkább a szárnyas fejvadász elől menekülünk a Mátrix felé.

3 lúdtalp

Ha elhúzódik az edzés úgy 4-5 napra, akkor tudunk enni, inni, hidratálni és dehidratálni?

Normafa: Nyilvános vécékkel nem túl jó a helyzet. Enni-inni azonban bőven tudunk, elsősorban rétest. A síházban működő Normakert vendéglő menüt is ad korrekt áron, a konyha amolyan kirándulós konyha delux, vagyis a pihegő vándornak és sportolónak kiváló.

3 lúdtalp

Margitsziget: Könyörgünk, ne a bokrot használják. A sportoló venne egy mély lélegzetet, cserébe kap egy tüdőembóliát. Bőven akad sportlétesítmény, uszoda, szálloda, atlétika centrum, ahová betérhetünk.

Az evés-ivás nem igazán opció a szigeten. Melegebb időben ócska árut kaphatunk csak, belvárosi áron (perec, gyros), és azt is csak turista csúcsszezonban, napközben, amikor futni, edzeni, gyalogolni nem nagyon tudunk a tömegtől.

2 lúdtalp

Mit csinál a párom, amíg őrlöm a kilométereket?

Normafa: Biztonságos a környék, bátran támasszuk egy rétesnek a párunkat, és vágjunk neki az ösvénynek. Ha jó az idő, akkor egy padon olvashat, vagy elmerülhet gondolataiban, és felidézheti, hogy feszülő izmú társa milyen szívtelen bűntetteit bocsáthatta meg a közelmúltban, majd bűntudatában készítsen vitaminban gazdag turmixot, avagy forró teát.

4 lúdtalp

Margitsziget:Maradjon inkább otthon, főleg, ha lányról van szó. A sziget a város közepén van, könnyen elérhető, a dologtalanok és a bulitahók is itt kóvályognak.

1 járókeret kopott nyoma

Ki a bajnok?

Normafa: 35 lúdtalp

Margitsziget: 26 lúdtalp +1 járókeret kopott nyoma +1 körömgomba

Legyen Ön is Hegylakó!

A világvárossá fejlődés egyik ismérve éppen az, hogy a metropoliszba költözött lakók menekülnének. Hiányolják a természetet, a jó levegőt, és nem csupán az egyre sűrűbb városi dzsungelt okolják veszteségükért, hanem a jellegzetes urbánus életvitelt is: az irodai munkákat, vagy azt, hogy az élelmiszert már nem igazi piacokon, hanem vásárcsarnokokban veszik meg.

A 19. század végén, amikor Budapest csak nőtt, csak nőtt, a szűk utcák és a hivatalok szaporodtak, a proletárok, kis- és nagypolgárok majd megvadultak, hogy kiszabadulhassanak, nagy, zöld tereket élvezhessenek maguk körül. A város szívében a Margit-sziget, távolabb a Sváb-hegy és Normafa adta meg azt, amire vágytak.

Margitsziget

Annak idején, a városegyesítés (1873) előtt a Palatinus, vagyis József nádor (királyi herceg) birtokához tartozott. Idővel a Budapest alkut kötött, és az Árpád-házi Szent Margit nevét viselő sziget a köz birtoka lett. (A pesti oldalon, a mai Jászai Mari tér újlipótvárosi oldalán a Palatinus-házak innen nyerték nevüket. A nádor többek között ezeket a telkeket kapta meg.)

Érdemes megkeresni egy-két régi, a szigetet bemutató útikönyvet. Túlozva ugyan, de burjánzó őserdőt ábrázolnak a metszetek. Romantikus vágyakozásában ilyen vadonnak látta a kényelmes polgár ezt a néhány holdat.

Normafa

Budapest születésekor már jól ismert sváb-hegyi kirándulóhely. Mintha Árkádia ligeteit látogatták volna azok a színészek, akik az 1830-40-es években ide jártak piknikelni. Úgy érezték magukat, mint az antik görögök a csendes olajfestményeken, ahol pásztorként, vándorként, vagy éppen mitológiai hősként pihegtek.

Bővebben... https://hvg.hu/utazas/20130117_Hova_menjunk_kocogni_Normafa_a_Margitszig#rss

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk