Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

UTMB terepfutás előzetes - Németh Csaba és Lőrincz Olivér

  • Állapot: Archív

[ultravalo.hu] Már csak alig pár nap és elrajtol az Ultra-Trail Du Mont Blanc keretein belül megrendezett versenyek mezőnye, hogy ki-ki a választott távján küzdje le az Alpok meredek emelkedőit és lejtőit.

UTMB, Németh Csaba, Lőrincz Olivér, Mont Blanc, terepfutás, ultra, maraton 

A három országot is érintő viadalokon egyre több magyar terepfutó teszi tiszteletét. Közülük négyen mondták el, hogyan alakult az évük, hogyan készültek/készülnek, mit várnak maguktól és mit is jelent nekik ez a verseny amit nem véletlenül neveznek az ultra terepfutás non plus ultrájának .

Németh Csabi és Lőrincz Olivér osztja meg velünk, hol is tart pillanatnyilag.

Hogy alakult az idei éved?

Elég vegyesen. A szezon elején beleszaladtam egy-két „pofonba”, de a nyáreleje óta fokozatosan megtaláltam az egyensúlyt. Most már egyértelműen „felszálló” ágban vagyok.

Hogy áll a felkészülésed?

Egyre jobban, már néha futok is…De a viccet félretéve elértem és túlhaladtam a tavalyi formánom. Már csak a finomítások maradtak hátra, meg a megérdemelt rápihenés.

20 aug. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

Mire emlékszel vissza a korábbi évekből?

Sok kő, sok kanyar és vagy lefelé rohanunk vagy meredeken kapaszkodunk felfelé… Őszintén szólva nem szoktam gondolkodni vagy elmélkedni a korábbi éveken. „A múlt por” gondolat híve vagyok és inkább a jelenre és a mostra koncentrálok. De ami megmaradt az a küzdés, a kitartás, és a beteljesülés boldogságának érzése. Ezek azért az emlékek igazi kincsei, amik átragyognak a múlt porán.

Legnagyobb siker, legkomolyabb hibák?

Siker: felülkerekedés a problémákon és a nehézségeken.
Hibák: a hit és az önbizalom folytonosságának időnkénti megszakadása.

Milyen felszereléssel mész, milyen tanácsokat tudsz adni a felszerelésekkel/frissítéssel kapcsolatban?

Régi, de bevált cuccokat használok. Igazából nem is a felszerelés a lényeg, hanem az ember, aki viszi. Olyat vigyünk, amit szeretünk, és jól érezzük magunkat benne. Ha van személyes töltése a cuccnak az a legjobb. A frissítés egy része tudatos, más része (és ez a nagyobb) pedig ösztönös. Egy alap, átgondolt mennyiségre általában annyit eszek és iszok amennyit megkívánok. Azaz hagyom, hogy a kezem elvegye azt, amire a testnek szüksége van. Bízok magamban és működik is az ösztön rendesen. Úgy gondolom az embereknek általában jobban kellene halhatniuk az érzéseikre.

Edzés szempontjából mi vár még rád? Hogy néz ki az elkövetkező három hét?

Még ez a hét erősen terhelt, de a hétvégén jönnek az utolsó hosszú tempós futások. Ezek 3-5 órát jelentenek alkalmanként magashegyi körülmények között. Aztán durván felezem a heti adagokat és csak rövid gyors futásokat végzek, de amikor nagyon menne akkor is tudatosan visszafogom magam. Ez a gyógyvizek és gyógyfürdők időszaka. Tele van a környék velük, vétek nem kihasználni hatásukat…

Sokat beszélünk róla, hogy az elmúlt években nagyon változik a terepfutás, mit lehet ebből az UTMB-n érezni?

Sokat. Gyorsult, erősödött, profisodott a mezőny. Jönnek a fiatalok, új stílust és új lendületet hozva magukkal. Egyre több márka és szponzor kapcsolódik be a versenybe, így nő a preztizs érték. Ráadásul a nemzetek közötti rivalizálás is fokozódik. De hát ez az UTMB ! Itt csúcsosodik ki minden. Ez az a nagy csata, amivel a „háborút” meg lehet nyerni…

Mit vársz az idei versenytől: magadtól, kik az esélyesek?

Magamtól: hatodszor is a top 10-ben, de ha jobbat futok idén mint tavaly az már nem rossz…
Esélyesek: Iker, Miguel (bár ő most sötét ló) Seb,  Julien, Ők elsősorban. De egy-két fiatal bizonyítani akaró francia japán és amerikai is beleszólhat a „régiek” csatájába.

Mit tudsz azoknak tanácsolni, akik ismerkednek az UTMB-vel?

Vigyázzanak, mert ha belekóstolnak és ráéreznek az ízére nincs megállás. Jön a felkészülés és a teljesítés. Akár többször is. Varázslatos verseny ez, és aki nem vigyázz azt elvarázsolja hosszú éveken keresztül. De hát édes „átok” ez.

Neked mit jelent az UTMB?

Valós küzdelmeken keresztül futó önmegismerést és az emberi lélek szabad szárnyalásának megtapasztalását. „Csak” ennyit.

 

Lőrincz Olivér gondolatait olvashatjátok a múlt évi verseny tükrében aki a terepfutás mellett állóképességi edző és nemzetközi kerékpárbíró is. Hajrá!

 UTMB, Németh Csaba, Lőrincz Olivér, Mont Blanc, terepfutás, ultra, maraton

Hogy alakult az idei éved? Hogy áll a felkészülésed?

Közel sem úgy mint tavaly. Volt egy sérülésem, emiatt kimaradt majd két hónap. Inkább bringáztam - mert ez egy olyan típusú csonthártya - vagy még inkább izomgyulladás volt, amivel tekerni azért lehetett. Aztán mire rendbejöttem, addigra Panna lányomnak véget ért az ovi, és indult a szünet, így emiatt nem sikerült kellő mennyiséget edzeni, szóval mindig volt valami, ami befolyásolta a felkészülést. De ettől még várom az UTMB-t, nem félek tőle, ez nem panaszkodás volt, csak helyzetjelentés.

Ennek tükrében mit vársz az idei versenytől?

Még jobban magamra összpontosítani és kevesebb hibát véteni. Úgy tartom, egy ilyen erőpróbán amennyire csak lehet, csak magunkra szabad figyelni, a külvilágból pedig csak a támogató jeleket, történéseket beengedni. Nagyon nehéz ilyen hosszú ideig jól szelektálni az élmények és gondolatok között, hogy mi az ami elvesz, és mi az ami hozzátesz ehhez a naphoz. Tavaly a rendes felkészültség ellenére több hiba is becsúszott és ezek „fejben hibák” voltak. (Olivér tavaly a legjobb harmincban volt, amikor 16 óra futás után úgy döntött, hogy kiszáll, mert a pozíciót nem tudta tartani, és pusztán a célba érés ott és akkor nem motiválta eléggé). Mivel idén más szinten vagyok felkészültségben, mint tavaly, nincsen helyezés elvárásom magammal szemben, vagy inkább úgy mondom, próbálom elhessegetni a pozíció prognosztizáló gondolataimat. Így más kell, hogy legyen a verseny attitűdöm is, ez talán segíteni fog, hogy mentálisan jobban tudjam tenni a dolgom.

Milyen tanácsokat tudsz adni a felszerelésekkel/frissítéssel kapcsolatban?

Van egy terjedelmes kötelező felszerelés lista, ami mindenki számára ismert. Fontos számomra, hogy mindenből normális minőséget vigyek, a könnyű súlyra is érdemes odafigyelni, és persze hogy olyan cuccokal induljon az ember, amit már kismilliószor kipróbált, ismer, szeret. Az UTMB tulajdonképpen már nem is futás, a verseny második felében főként gyaloglunk. Sokat. Ezért én botot mindenképp viszek, de azt is meg kell tanulni használni! Ugyanígy a hátizsákot is be kell járatni, legyen elég nagy, hogy elférjen benne minden rendesen, könnyen ki és vissza lehessen pakolni bele dolgokat verseny közben is.

Frissítőt én végig viszek magammal. Ez teljes mértékben folyadék formájú, nem eszem szilárd ételeket közben, maximum néha bekapok egy-egy darabka banánt. A frissítőkön bekeverem a kis poromat egy zselé sűrűségű állapotra, és menet közben ezt szopogatom el és vizet iszom mellé a hátizsákból. Verseny előtt kiszámolom, hogy két pont között kb. mennyi idő fog eltelni és eszerint viszem magammal kimérve, bezacskózva ezt a speciális szénhidrátport. Persze meg lehet ezt a versenyt oldani a frissítőkön található dolgokból is, de az mindig lutri: lehet olyan étel/ital amit nem ismersz, és ki tudja, hogy reagál rá majd a gyomrod. Amit én „eszek” az egy direkt állóképességi sportra kitalált frissítő, és tökéletesen bevált az elmúlt évek alatt. Soha nem volt még versenyen gond a gyomrommal, nem görcsölt, nem hánytam, és ennek valószínűleg az is az oka, hogy a frissítést komolyan veszem.

Az én poromban van egy kis fehérje, ami egy ilyen hosszú távon azért szükséges, mert az izomrostok roncsolódnak, illetve energetikailag is segíthet, mert a fehérjékhez is hozzányúl már ilyen távon a szervezet, valamint a stressz-hormonok se szabadulnak fel olyan mértékben, ha pótolunk valamennyi fehérjét. Egy kis zsír is hasznos lehet, sőt, fél távtól, amikor már a tempó viszonylag könnyű, tulajdonképpen mindent meg lehet enni, ami szénhidrát dús, feltéve, ha rendben van és bírja a versenyző gyomra.

...

Mit tudsz azoknak tanácsolni, akik ismerkednek az UTMB-vel?

Akik tervezik, azoknak azt javaslom, hogy tervezgessék még egy kicsit, és ha a következő néhány év után is bennük van ez a terv, akkor álljanak oda a rajthoz! Én látok egy olyan tendenciát, hogy nagyon sokan beleugornak túl hamar ebbe a versenybe, de ez kétélű dolog: meg lehet ugyan csinálni, de nagyon sokat ki is égethet az emberből, könnyen bele lehet fáradni. Szerintem akkor csináljuk jól ezt a terepultrázás dolgot, ha sokáig tudjuk élvezni, hosszú éveken keresztül. Nyugi, türelem! Fogják ezt a versenyt rendezni még öt év múlva is.

Felkészülten, higgadtan kell odaállni a rajthoz. A versenyen sem szabad kapkodni, csak nyugodtan nagyon lazán futni, frissítésre koncentrálva, a külvilágot kizárva, csak magunkra figyelve kell versenyezni. A pozitív dolgokat engedjük csak be: a szurkolókból lehet energiát meríteni, meg a fantasztikus tájból, mert csodás helyeken futunk. Mindezt megvalósítani persze kutya nehéz, de érdemes így megpróbálni.

Neked mit jelent az UTMB?

Érdekes módon számomra egyre kevesebbet. Első pár indulásnál még nagyon fontos volt, emlékszem, amikor először föladtam, több hétig magam alatt voltam utána. Mára ez megváltozott: az élet annyira komplex, és az UTMB egyre kisebb darab belőle nekem úgy látom, még ha maga a sport továbbra is kiemelt fontosságú. Az UTMB mégis csak az alapverseny, a legfontosabb, de már nincs olyan hatása rám, mint először. Az UTMB is olyan lehet, mint a pohár víz a sivatagban: az első még kincset ér, de a hatodik már annyira nem különleges. Ha most beérek, jövőre nem tervezem az indulást, mást szeretnék kipróbálni. Tavaly is így álltam oda előtte, jó lenne tovább lépni. Rajtam múlik majd egyedül.

Teljes cikk: ultravalo.hu

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk