Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Cape Epic prológ Sauser és Kulhavy győzelmével, Szentgyörgyi Krisztián a 408. (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Archív
Elkezdődött a Cape Epic legendás MTB maraton, amely sokak szerint az MTB „Tour de France” versenye. A prológ szakaszon (22 km, 700 m szint) az olimpiai bajnok Jaroslav Kulhavy és csapattársa Christoph Sauser (Burry Stander-Songo Specialized) végig magabiztos előnnyel versenyeztek és az erős mezőnyhöz képest komoly fölénnyel győztek.

A második helyen a José Antonio Hermida – Rudi Van Houts (Merida), míg a harmadik helyen a Marco Aurelio Fontana – Manuel Fumic (Cannondale) páros végzett.

The Bury Stander Songo Team - Sauser and Kulhavy

17 márc. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

A pálya nagyon szép, de igazán technikás volt, nemcsak a gyorsaságot, hanem a technikai tudást is próbára tette – meredek, dinamikus mászások, gyors, hirtelen kanyarokkal megspékelt lejtők és robbanékonyságot igénylő rövid egyenesek váltakoztak. A győztes párosban Kulhavy diktált, nem hagyott időt a világklasszis Sausernek – aki inkább a hosszabb szakaszokon lesz majd elemében – időt elmélázni, minden ellenőrző ponton első idővel haladtak át, izzásig hevítve a kerékpárjaik forgó alkatrészeit.

A dobogósok nem is lepődtek meg a győztesek előnyén, talán pont azért mert maguk is világklasszis versenyzők – Hermida, Fontana, Fumic, Van Houts mindannyian az MTB sport legendái. Ők is tudják, hogy a 8 napos versenyen bármi megtörténhet, nem az első nap dönt.

Az igazi maraton specialisták, mint Alban Lakata és Robert Mennen (Topeak Ergon) ,vagy Karl Platt és Urs Huber (Bulls) megfontolt és pozíció védő tempót választottak, a hosszabb maraton jellegű szakaszokon eljön még az ő idejük is. Az egyetlen profi csapat, akik nem úgy mentek, ahogy tervezték a Swisspower párosa Nino Schurter és Florian Vogel akik végül a 8. helyen értek célba.

Cape Epic, MTB, maraton, Tour, Specialized, X2S, Merida, Cannondale, Kulhavy, Sauser, Hermida

A nők mezőnyében Jane Nuessli és Esther Süss (BMC Wheeler) voltak a leggyorsabbak, utóbbi összesen a 18. szakaszgyőzelmét szerezte meg a Cape Epic indulásai során, nincsen eredményesebb női versenyzője az eseménynek.

A legnagyobb harc a Masters kategóriában zajlott, ahol a Bart Brentjens MTB ikon vezette duó (Superior - Brentjens 2) öszesen 3 tized másodperccel verte meg a tavalyi győztes XTERRA fenegyerek Nico Pfitzenmaier által vezetett párost (Bridge)! Ők az összetett 18. és 19. helyén értek célba.

Bridge Team-Pfitzenmaier

A versenyen olyan hírességek is indulnak mint Alain Prost Forma-1 világbajnok és Tom Ritchey az MTB legendás versenyzője és alkatrész fejlesztője, gyártója.

A magyar induló, Szentgyörgyi Krisztián (Northern Crocodiles/Trollope/X2S) az összetett 408. helyén (Kategória 123.) ért célba dél-afrikai csapattársával.

Krisztián beszámolója a mai szakaszról:

Ma csak 23km-rel és 700m szintkülönbséggel kellett a mezőnynek megbirkóznia, de voltak ott finomságok, amiket nehéz volt nem észrevenni. A verseny egyéni beszólítás után, mint a nagyobb országúti versenyeken egy dobogóról legördülve indult. Az első 3 kilométeres kört a Meerendal Wine Estate-en tekertük ahol át kellett menni a helyi présházon, ami egy dupla lépcsősorral lefele végződött. Tulajdonképpen egy cross country pályához hasonlított, mivel tele volt éles kanyarokkal, kemény emelkedőkkel és eszeveszett száguldós lejtmenetekkel a pálya. Én a partneremmel 6.54 kor indultam neki a mai szakasznak, ami szerencse volt, mert a nap kozepere, amikor a profik indultak a hőmérséklet felmászott 36 fokra.

A csapatunkról, partnerem Willie, érdekes figura, aki 9 evvel idősebb, mint én, így mindketten Masters korosztályúak vagyunk és idén ott is versenyzünk (40-49). Pontosan az ellentétem, már-már idegesítően precíz, akár még eminensnek is mondható. Ha házibulit rendezek, őt meghívni biztosan nem fogom, de tekerni iszonyatosan tud, főleg felfele, ő fiatalabb korában profi országúti versenyző volt! Ma elkövetett egy kisebb hibát, így módomban volt egy kicsit pihenni a legkeményebb emelkedőn, ami kb. 25 percig tartott, ugyanis ez teljesen ellentmond egyéniségének, szemüveget visel bringa közben, ami egybe van építve a fényre besötétülő napszemüveggel, amit ma viszont elfelejtett befújni a párátlanító folyadékkal indulás előtt.

Amikor nekikezdtünk a hegymászásnak szemüvege teljesen bepárásodott és semmit sem látott a pályából a lencsén keresztül. Ezért kb. 4-5 alkalommal meg kellett állnia, hogy kulacsából vízzel öblítse, hogy a pára eltűnjön. Az egynyomos (single track) úton mi folyamatosan értük utol az lassabb csapatokat, akik előttünk indultak és a gyorsabbakat pedig nekünk kellett elengednünk. Így amikor ő megállt szemüveget öblíteni én szépen lassan mentem tovább a saját tempómban, de amint egy óra elteltével a nap teljesen feljött, partnerem szemüvege nem párásodott az élre állt és elkezdődött számomra az üldözőverseny. Így telt számunkra a (nulladik szakasz) ami azért veszélyes, mert a versenyt ezen a szakaszon megnyerni nem lehet, csak elveszíteni!

 

Az ABSE CAPE EPIC 2013 prológ és egyben az összetett eredményei:

1. Christoph Sauser – Jaroslav Kulhavy (Burry Stander-Songo) 55:10,1

2. José Hermida – Rudi Van Houts (Multivan Merida) +1.07

3. Marco Aurelio Fontana – Manuel Fumic (Cannondale) +1.24

4. Alban Lakata – Robert Mennen (Topeak Ergon) +1.53

5. Karl Platt – Urs Huber (Bulls) +2.08

 

A verseny honlapja: https://www.cape-epic.com/live/

Forrás: www.terepsport.hu | Foto: Cape Epic, Szentgyörgyi Krisztián

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic/SPORTZPICS

Photo by Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS 

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk